Stortingets spørretime:Stormløp mot Erna Solberg for «smålige kutt»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsbudsjettet inneholder smålige kutt som rammer frivillige organisasjoner hardt, men ikke utgjør store penger på budsjettet.

Slik innledet Ap-leder Jonas Gahr Støre et stormløp mot regjeringens kutt i støtten til mange frivillige organisasjoner, i forslaget til statsbudsjett for 2018.

– De rammer svake hardt. Stortingsrepresentanter og til og med regjeringsmedlemmer har vært ute i media og går mot noen av kuttene. De kaller det arbeidsuhell når for eksempel organisasjonen Wayback skal kuttes, fortsatte Støre.

Wayback er en organisasjon som skal hjelpe folk som kommer ut fra soning. Også støtten til Juridisk rådgivning for kvinner (Jurk) og Gatejuristen blir foreslått kuttet.

– Kan statsministeren avklare om kutt til disse organisasjonene er arbeidsuhell? spurte Støre.

Les også: – Kompetansereformen Erna Solberg lovet i valgkampen, eksisterer ikke

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideologisk grep fra H og Frp?

– Vi må ha lagt fram et veldig godt statsbudsjett når representanten for det fremste opposisjonspartiet tar opp dette som sitt første spørsmål, parerte statsministeren og fortsatte:

– Det ligger over 11 milliarder til frivillige organisasjoner, en vekst på 120 millioner, i forslaget vårt.

– Men noen områder blir kuttet. På juridisk rådgivning viktig begrunnelse at vi bruker 47 millioner mer til vergemålshjelp.

Den begrunnelsen fikk Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere:

– Det undrer meg ut fra Høyres ideologi at statsministeren begrunner kutt i frivillige organisasjoner med at man får bedre statlige ordninger, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lager du bedre rettighetsordninger, så er det sånn at de som trenger hjelp får det bedre. Da må vi justere hvor vi kan redusere utgifter, svarte Solberg på det.

Bakgrunn: Regjeringen kutter all støtte til frivillig dyrevern

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygdeorganisasjoner: 100 prosent kutt

Støre tok også opp at samtlige 33 organisasjoner som i mange år har fått driftsstøtte fra Landbruks- og matdepartementet (LMD), skal bli fratatt all denne støtten dersom de blåblå får det som de vil i Stortinget.

Begrunnelsen er at det ikke foreligger objektive kriterier for å gi disse organisasjonene støtte, noe også Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum gikk til angrep på:

– Alle organisasjoner med bygdeinteresser har blitt kuttet 100 prosent. Er det et objektivt kriterium at alle disse organisasjonene skal kuttes? spurte Vedum og la til:

– I rovdyrpolitikken fikk den organisasjonen som støtter regjeringens politikk, WWF beholde hele sin støtte. Den ene som er imot, Folkeaksjonen for ny rovdyrpolitikk, fikk kuttet 100 prosent.

Solberg svarte at noen av organisasjonene, som 4H, får støtte fra andre departementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er interessant at man er interessert i disse kuttene i et budsjett med over 11 milliarder til frivillige organisasjoner totalt, sa hun.

– Dyrevernorganisasjonen NOAH kritiserer oss for det motsatte i rovdyrspørsmål. Bakgrunnen for LMDs kutt er at det er vanskelig å kutte når det ikke er objektive kriterier, fortsatte statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: MDG og Rødt protesterer mot utestengelse fra spørretimen

Arnstad: Triks overfor Krf

Torgeir Knag Fylkesnes påpekte at foreningen Norsk Kulturarv ikke skal få støtte mer, blant annet fordi LMD mener frivillige organisasjoner bør drive av seg selv og ikke være avhengig av årlige overføringer.

– Derimot er Human Rights Service (HRS) funnet verdig til fortsatt støtte. Bør ikke de også være uavhengig av årlig driftsstøtte? spurte Fylkesnes.

– Forskjellen er at støtten til HRS også har en annen begrunnelse, at alle meninger om integrering skal bli hørt. Derimot er det en historisk årsak til at enkelte organisasjoner har fått støtte av LMD, svarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad spurte statsministeren om de systematiske kuttene i forslaget til budsjett rett og slett er gjort for å la KrF reversere dem.

– Det er i så fall respektløst overfor organisasjonene. De objektive kriteriene skal åpenbart gjelde noen, men ikke alle, sa hun.

Solberg svarte at en rekke av organisasjonene som blir fjernet fra LMDs budsjett, får støtte fra andre departementer.

Les også:

Vedum ber Solberg sette opp tempoet: – Nå er alt uklart

Solberg advarer mot tøffere tider