StatsbudsjettetLysbakken: – Overbevist om at folket ikke vil dette

SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen i Vandrehallen etter fremleggelsen av statsbudsjettet 2018 på Stortinget torsdag.
SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen i Vandrehallen etter fremleggelsen av statsbudsjettet 2018 på Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken har funnet ti punkter han mener avslører regjeringens usosiale politikk. Flere av punktene blir viktig å endre i regjeringsforhandlingene, varsler KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem dager etter Frp og Høyre la frem budsjettet, har SV-leder Audun Lysbakken fått gått igjennom budsjettet i sin helhet.

Han er ikke nådig i sin kritikk.

– Dette er et budsjett for tøffere tider, og regningen går til de som har lite. Det mest opprørende er at selv om regjeringen sier de nå skal bli mer forsiktige, så er det en eneste gruppe som skal fortsette å få mer og mer, og det er overklassen.

– Den økonomiske eliten er de eneste som ikke skal trenge å ta hensyn til at det er tøffere tider, hevder SV-lederen.

– Men er ikke dette et budsjett for å få flere i arbeid - og stimulere til arbeidslivet?

– Det er forunderlig hvordan regjeringen har ulik moral for folk som har lite og folk som har mye. Logikken her er at rike menneske yter mer hvis de blir rikere, mens fattige yter mer hvis de blir fattigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er politikken Lysbakken mener er usosiale og øker forskjellene

1. Dagpengeordningen strammes inn for arbeidsledige. Regjeringen foreslår å stramme inn reglene for dagpenger, ved at det heretter ikke skal være mulig å samle opp inntjening over tre år. Dermed må man ha tjent minst 1 G (93 634 kroner) i løpet av siste år for å kvalifisere for arbeidsledighetstrygd.

– Regjeringen sparer 300 mill. i år, og hele 700 mill. fra 2020. Dette er et kutt som direkte rammer arbeidsledige som har hatt svak tilknytning til arbeidslivet, for eksempel kvinner som arbeider deltid. Alternativet for de som nå ikke får dagpenger, og som ikke får mer jobb, blir å søke om sosialpenger, sier Lysbakken.

2. Kutte i potten til støtte for enslige forsørgere med 13 prosent. Årsaken er at det trolig vil bli et mindre behov i fremtiden, ifølge regjeringen.

3. Satsen for barnetrygden holdes fast på 970 kroner i måneden, viser forslaget til statsbudsjett for 2018 som regjeringen la fram torsdag. Barnetrygden har dermed verken økt eller blitt prisjustert på 22 år. Også i 1996 var barnetrygden på 970 kroner.

4. Flere uføre, og spesielt unge uføre, mistet retten til bostøtte etter at uførereformen trådte i kraft i 2015. Det ble opprettet en kompensasjonsordning, men den er midlertidig og fanger kun opp dem som mottok bostøtte og uførepensjon før 2015.

– På tross av bolig- og leieprisene går opp, så blir det bevilget mindre og mindre til bostøtte, ifølge SV.

5. Regjeringen hever egenandelsgrensen for ressurskrevende tjenester med kr. 50 000 utover prisveksten.

6. Reduksjon i tilskudd til heis og andre tilstandsvurderinger. Dette er tilskuddet for å oppgradere boliger som ikke har heis slik at for eksempel eldre eller andre med funksjonshemminger kan bo der både lengre og i hele tatt. Tilskuddet kuttes med 61,1 millioner kroner.

7. Regjeringen foreslår å kutte støtten til frivillige rettshjelpstiltak med 15 millioner kroner neste år. Dette går utover de som trenger det mest, som rusmisbrukere, fattige og flyktninger, mener Lysbakken.

8. Regjeringen foreslår å øke maksprisen for en barnehageplass med 110 kroner per måned til 2.910 kroner fra 1. januar 2018.

– Det er en økning på 6,5 prosent, altså ikke en pris- eller lønnsjustering, påpeker SV.

9. Regjeringen kutter i bidrag til medisiner på hvit resept, ifølge Dagens Medisin. Regjeringen går inn for en gradvis avskaffelse av bidragsordningen. Dette vil ifølge budsjettet gi en innsparing på ti millioner kroner i 2018. Kuttet betyr i første omgang at ingen nye pasienter skal få bidrag gjennom ordningen.

10. Mat til vanskeligstilte. Regjeringa kutter Matsentralen, som får overskuddsmat fra industrien og deler ut maten til veldedige organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Viktig tiltak for fattigdom, men også mot matsvinn, mener Lysbakken. Matsentralen fikk 300 000 i støtte i 2016, denne blir nå kuttet.

KrF varsler omkamper

– Jeg tror og håper KrF vil være tøffe i forhandlingene. Hvis man er redd for usosiale kutt og bryr seg om de som har mindre, forstår jeg ikke hvorfor man holder Frp og Høyre ved makten, sier Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

Forrige torsdag la regjeringen frem statsbudsjettet for 2018. Tonen fra KrF og Venstre, som skal forhandle med regjeringen, var mild.

– Mye er bra, men vi skal stille tøffe krav i forhandlingene, sa KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Lysbakken håper KrF vil forhandle på «de usosiale kuttene».

– Listen er en god illustrasjon på hvorfor partier med hjertet for små forskjeller, ikke kan finne på å støtte Høyre og Frp i regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutt som «plager» KrF

KrF avslørte tirsdag at de sier nei til regjeringens forslag om dagpengekutt. Finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad vil prioritere saken i budsjettforhandlingene.

– Dette kuttet vil bare føre til at mennesker som allerede er i en vanskelig situasjon, vil få det enda vanskeligere, sa Ropstad til NRK.

Til Vårt Land sa KrF-leder Knut Arild Hareide før valgkampen at KrF vil prioritere økt barnetrygd i samtaler med samarbeidspartnerne.

Dette vedtok KrF på landsmøtet: Barnetrygden økes betydelig for alle, men skattlegges slik at de med lavest inntekt (og lavest skatteprosent) sitter igjen med mest barnetrygd etter skatt. (90 mot 82 stemmer.)

Dyrere barnehage irriterer KrF.

- Familiene burde vært prioritert høyere, ikke bli avspist med skatteskjerpelser og dyrere barnehage, sa Kjell Ingolf Ropstad etter budsjettfremleggelsen.

Kutt i fri rettshjelp har tidligere vært en viktig sak for KrF.

Kilde: NTB, Vårt Land, NRK, ABC Nyheter, Aftenposten

Han mener det er et tankekors for KrF at regjeringen går inn for kutt i viktige saker for KrF.

– Jeg håper at de ikke kan gå med på det. Det er et tankekors at de har samarbeidspartnere som velger å legge frem et budsjett med kutt i saker KrF har sagt er viktig. Men konklusjonen kan de trekke selv. Kuttene er det endelige beviset på at hvis du er mot usosiale kutt, kan du ikke fortsette med en Høyre/Frp-regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nå varsler Kjell Ingolf Ropstad at KrF vil trekke opp flere av punktene til SV-lederen i regjeringsforhandlingene.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Dagpengekutt, barnetrygd, barnehagepris og fri rettshjelp vil bli tema i regjeringsforhandlingene, bekrefter KrF-nestlederen overfor ABC Nyheter.

– Dette er saker vi har på blokka vår. Vi kommer til dette med oss i forhandlingene, sier han.

Partiet går ikke inn i forhandlingene med noe ultimatum.

– Men en god sosial profil er viktig for KrF, slår Ropstad fast.

Dagen før statsbudsjettet advarte Ropstad regjeringen mot usosiale kutt.

Les saken: KrF advarer: Usosiale kutt vil skape problemer

Lysbakken hevder han har støtte i folket

– Jeg er helt overbevist om at det ikke er støtte i flertallet av folket for disse kuttene, sier Lysbakken, som er glad for signalet fra KrF.

– Likevel fikk de borgerlige flertall. Hvordan forklarer du det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grunn til å minne om at all fremgang var på rødgrønn side. Men hadde alle gjort dette med den økende ulikheten til hovedsak, ville den saken dominert enda mer og vi hadde fått en ny regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp: – Hakk i plata fra SV

– Dette er hakk i platen fra SV. Med SVs politikk ville både norsk næringsliv og vanlige lønnsmottakere fått en saftig skatteregning. Når vi også i dag kan lese at SV i praksis vil stoppe all norsk olje- og gassvirksomhet, så blir de nødt til å skattlegge folk enda hardere.

Slik svarer Frps finanspolitiske talsperson, Helge André Njåstad, på kritikken fra SV.

Helge André Njåstad (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Helge André Njåstad (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han mener partiet «mangler en helt grunnleggende forståelse for hvordan velferd og samfunnet for øvrig faktisk finansieres».

– Enten leser ikke Lysbakken budsjettet eller så hopper han beleilig over punkter som går i mot hans virkelighetsoppfatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gir meg anledning til å liste opp noen konkrete tiltak vi gjør for å hjelpe de som trenger det mest, sier Njåstad og sender over denne listen til ABC Nyheter:

Dette er regjeringens konkrete tiltak for å utjevne forskjeller:

  1. Vi har prioritert innsatsen mot vold og overgrep. Opptrappingsplan mot vold og overgrep videreføres med om lag 530 mill. kroner, og styrkes med ytterligere 54 mill. kroner i 2018.
  2. Vi har lagt fram en barnevernsreform. Kvalitets- og kompetansetiltak rettet mot kommunene foreslås økt med 35 mill. kroner i 2018. Regjeringen foreslår å bevilge 40,7 mill. kroner til bedre psykisk helsehjelp til barn i barnevernet.
  3. Vi har lagt fram en opptrappingsplan for rusfeltet med en økonomisk ramme på 2,4 mrd. kroner i perioden 2016–2020. For 2018 foreslås det en styrking med 300 mill. kroner gjennom kommunenes frie inntekter.
  4. Vi har styrket pleiepengeordningen vesentlig. Vi skal nå bruke over en halv milliard kroner ekstra på denne i året og det vil gå til å sikre flere tusen rett til pleiepenger. Faktisk dobbelt så mange som tidligere.
  5. Vi iverksatte en ny ungdomsinnsats i 2017. Innsatsen rettes mot unge under 30 år som etter åtte ukers ledighet står uten tilbud om arbeid, utdanning eller aktivitet. Satsingen videreføres i 2018, og driftsbevilgningen til Arbeids- og velferdsetaten foreslås økt med 70 mill. kroner til dette formålet.
  6. Vi foreslår en styrking av bevilgningen til tiltaksplasser i varig tilrettelagt arbeid med 15 mill. kroner. Dermed vil flere med uføretrygd og varig nedsatt arbeidsevne kunne jobbe.
  7. Vi har lagt fram en strategi mot barnefattigdom. Den nasjonale tilskuddsordning mot barnefattigdom er i regjeringsperioden økt til et historisk høyt nivå på 219 mill. kroner.
  8. Vi foreslår å bevilge 149 mill. kroner til gradvis opptrapping av 11 måneders studiestøtte.
  9. Vi foreslår å sette av 4,8 mill. kroner til gratis kjernetid til alle 2- og 3- åringer i asylmottak og 20 mill. kroner til tiltak for å øke barnehagedeltakelsen for barn fra familier med minoritetsspråklig bakgrunn

Erna: – Ut i jobb

Statsminister Erna Solberg (H) har begrunnet innstrammingen i dagpenger med at regjeringen ønsker å hindre passivitet og misbruk, og i stedet motivere flere til å søke jobb. Dessuten skal også sykepenger og pleiepenger gjelde som grunnlag, uttalte Solberg fredag.

– Men dette er en del av arbeidslinjen. Nå må folk som kan jobbe, jobbe i dette landet, hvis vi skal ha et samfunn som kan bære velferdskostnadene framover. Bærekraftig velferd dreier seg om at folk jobber, slo hun fast.

Innstrammingene i dagpengeordningen vil ifølge LO føre til besparelser på 700 millioner kroner de neste tre årene.

Samleside: Flere reaksjoner rundt statsbudsjettet finner du her

Se video: Siv Jensen kommenterer statsbudsjettet