USA om Nord-Korea: Må forberede oss på det verste

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea hevder det kan bryte ut atomkrig med USA når som helst. USA sier de forbereder seg på det verste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusler og krigersk retorikk er ikke noe nytt i konflikten om Nord-Koreas våpen, og det er foreløpig uklart om krigsfaren reelt sett har økt.

USAs viseutenriksminister John Sullivan sier hans departement fortsatt prøver å oppnå en diplomatisk løsning – samtidig som han advarer om at det ikke er sikkert dette vil lykkes.

– Men vi må, sammen med våre allierte i Japan, Sør-Korea og andre steder, forberede oss på det verste, i tilfelle diplomati ikke skulle fungere, sa Sullivan under et besøk i Japan tirsdag.

Massivt press

Sullivan har hatt møter med sin japanske kollega Shinsuk Sugiyama, og de to var enige om å legge mest mulig press på Nord-Korea.

Sugiyama gjentok at Japan støtter president Donald Trumps strategi om å holde alle muligheter åpne i Nord-Korea-konflikten. Samtidig understreket han behovet for en diplomatisk løsning og samarbeid mellom Japan, USA og Sør-Korea – og med Russland og Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag drar Sullivan og Sugiyama til Seoul, hvor de vil diskutere situasjonen med en sørkoreansk viseutenriksminister.

Sør-Koreas hovedstad Seoul risikerer massive ødeleggelser hvis det bryter ut krig med Nord-Korea. Også Japan er innenfor rekkevidden til mange av Nord-Koreas raketter.

Aktuelt: Sørkoreansk nyhetsbyrå: Nord-Korea styrker forsvaret

Trener på evakuering

USA og Sør-Korea begynte denne uken en marineøvelse utenfor kysten av Koreahalvøya.

I tillegg skal USA trene på å evakuere sivile amerikanere fra Sør-Korea, noe som har utløst bekymring for at USA planlegger krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea og USA har ofte felles militærøvelser, noe som stadig utløser skarpe reaksjoner fra Nord-Korea. Landet mener øvelsene er forberedelser til krig og invasjon.

Aktuelt: Trump fortsetter sabelraslingen mot Nord-Korea

– Ekstreme trusler

Nord-Koreas FN-ambassadør Kim In-ryong sa mandag at landet er utsatt for ekstreme og direkte atomtrusler fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hevdet også at Nord-Korea er blitt en fullverdig atommakt med både atombomber, hydrogenbomber og interkontinentale ballistiske missiler.

– USAs fastland er innen rekkevidde, og dersom USA invaderer oss vil de ikke unnslippe vår straff noe sted på kloden, sa Kim.

Atomkrig kan bryte ut når som helst, hevdet ambassadøren, som også beskyldte USA for å planlegge en hemmelig operasjon for å fjerne Nord-Koreas ledelse.

Mens Nord-Korea jobber med å utvikle fungerende atomvåpen og raketter som kan nå USA, nekter USA å godta at nordkoreanerne får slike våpen. Nord-Koreas ledere insisterer på at landet trenger våpnene for å skremme USA fra å angripe dem.

Stemmer: Atomkrigen KAN bryte ut