Erling Folkvord:– Føderasjonen Nord-Syria kontrollerer nå 35 prosent av Syria

NY REALITET? Den kurdiskdominerte SDF-hæren har tatt kontroll med en tredjedel av Syria. Blir det krig med den syriske regjeringshæren? Erling Folkvord innfelt, rett utenfor Kobane på et tidligere tidspunkt.
NY REALITET? Den kurdiskdominerte SDF-hæren har tatt kontroll med en tredjedel av Syria. Blir det krig med den syriske regjeringshæren? Erling Folkvord innfelt, rett utenfor Kobane på et tidligere tidspunkt. Foto: NTB scanpix og privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kurdisk dominerte SDF-hæren har nå med hjelp fra amerikanske kampfly erobret enorme områder og bygger opp nye sivilsamfunn i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Den syriske demokratiske hær» (SDF) med kurdiske tropper som kjerne og amerikansk luftstøtte, har erorbret områder langt utenfor de kurdiske enklavene Rojava, som ligger inntil tyrkergrensen.

Nå forteller den norske aktivisten Erling Folkvord, som torsdag fikk lov til å krysse grensa fra Irak til SDF-kontrollerte områder i Syria, at disse styrkene er i ferd med å bygge opp en delstat i det kurderne ønsker å gjøre om til en syrisk føderasjon.

Planene strider mot Assad-regjeringens ønsker, og SDF med amerikanere og nordmenn på slep, er i ferd med å komme kant i kant med regjeringsstyrkene nær byen Deir ez-Zor.

– De bruker nå betegnelsen Føderasjonen Nord-Syria og har tonet ned navnet Rojava. Forrige fredag var det for første gang lokalvalg i Rojava. I januar skal det for første gang bli valg til en folkevalgt forsamling i hele Føderasjon Nord-Syria, sier Folkvord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham omfatter føderasjonen store områder der det er arabisk flertall.

– Alle områdene er en mosaikk av folk, forteller Folkvord på telefon til ABC Nyheter.

Folkvord har vært politiker for Rødt og forgjengeren RV, og har en periode på Stortinget bak seg. Han har i mange år solidarisert seg med kurderne.

Aktuelt: Russland anklager USA for å dekke IS-terrorister i Syria - Norge holder munn

Bygger multietnisk samfunn

Folkvord har blant annet snakket med den utenriksansvarlige i Rojavas østligste kanton, Jazira.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De bruker nå betegnelsen Føderasjon Nord-Syria og har tonet ned navnet Rojava, forteller han.

Rojava består av tre adskilte kantoner som har vært hardt angrepet av både IS og Tyrkia. Mest kjent er byen Kobane, der kurderne klarte å påføre IS ett av deres første store nederlag.

Myndighetene i Rojava prøver i sin trengte posisjon å bygge opp multietniske, demokratiske samfunn, og utvider nå dette til hele området SDF kontrollerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forrige fredag var det for første gang lokalvalg i Rojava. I januar skal det for første gang bli valg til en folkevalgt forsamling i hele Føderasjon Nord-Syria, forteller Folkvord.

Kurdernes forhold til USA er også interessant. Ledere i SDF og partiet PYD sier at de akkurat nå er alliert med USA mot IS.

– Det er et rent militært samarbeid. Den utenriksansvarlige understreket overfor meg at de ikke snakker med amerikanerne om den politiske utviklingen, sier Folkvord.

– De har en tro på at de bygger opp en såpass demokratisk, folkelig organisering nedenfra, at de skal klare å ikke bli overstyrt av USA. Framtida vil vise det, legger han til.

Som eksempel trekker han fram byen Manbij, som ble befridd fra IS 12. august i fjor. Der ble det avholdt valg til bystyret i mars i år.

– De fleste som er valgt, er arabere. Kurderne er nest størst. Så er fire nasjonaliteter til representert, forteller Folkvord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krig eller fred mot Assad?

Det er spekulasjoner om at SDF og USA driver et kappløp med den syriske regjeringshæren for å besette størst mulige områder i det oljerike Deir ez-Zour-området.

Syrias president Bashar al Assad.
Syrias president Bashar al Assad.

Ifølge Erling Folkvord ønsker ikke SDF og PYD å føre krig mot Assad-regimet, men forhandlinger når krigen mot IS er slutt.

– De sier at de nå kontrollerer 35 prosent av arealet i Syria, sier Folkvord.

– De understreker at de ikke vil etablere kurdisk styre i ulike arabiske byer, men vil heller ikke la Assad overta kontroll over områdene de har befridd fra IS, sier Folkvord.

Aktuelt: Ettersøkt kurderleder ber Norge ta initiativ overfor Tyrkia

Krigsfare og lyspunkt

– Hvor stor er risikoen for krig mellom Assad og SDF?

– Det er vanskelig å si. Jeg har god tro på at det ikke blir krig. Bryter det ut krigshandlinger, ville det være forferdelig trist. Settes det inn luftstyrker i en sånn krig, blir det luftkrig mellom Russland og USA, lyder Folkvords vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror partene har felles interesse av å takle det med ikke-militære midler, men ha egne styrker på bakken for å hindre at den andre parten rykker fram, sier han.

Folkvord skal blant annet til Kobane for å få fortgang i etableringen av en kunstgressbane i Kobane, som det er samlet inn penger til i Norge.

– Vi har penger nok til en første kunstgressbane. Problemet er transporten fram til Kobane. De er omringet av fiender. I nord er det Tyrkia. Sør og vest for Eufrat er det dels Assad, dels andre grupperinger. Ved grensa mot Irak er ikke IS nedkjempet, oppsummerer Folkvord.

– Å få til lyspunkt i hverdagen for ungene som er traumatisert av krig og terror, er veldig bra, sier han.

Les også:

Erling Folkvord i ny bok: – Kurdiske Rojava viser en løsning for hele Syria

Norge uten mening om Tyrkias rolle i krigen