Meny

Norge forlenger grensekontroll med seks måneder

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener terrorfaren er så stor at grensekontrollen må videreføres. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Norge forlenger grensekontrollen på ferjekaier med seks måneder til 11. mai 2018, opplyser justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Begrunnelsen er terrorfare. 

Kontrollen gjelder ferjer som kommer til Norge fra Danmark, Sverige og Tyskland.

– Norge er i likhet med Tyskland, Frankrike, Østerrike og Danmark bekymret for terrortrusselen i Europa og den fortsatte tilstedeværelsen av mange migranter med uavklart identitet i Schengen-området. Vi vil derfor fortsatt ha personkontroll på indre Schengen-grense også etter 11. november, sier Amundsen.

Norge innførte den ekstraordinære grensekontrollen i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015, med hjemmel i artikkel 29 i den såkalte grensekodeksen for Schengen-området. Den offisielle begrunnelsen har vært manglende kontroll på EUs yttergrense i Hellas.

Les også:  EU-kommisjonen åpner for mer grensekontroll i Schengen

I mai kunngjorde EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos at han ikke ville tillate flere forlengelser av denne formen for grensekontroll.

Norge går derfor over til artikkel 25 og 27 i grensekodeksen som hjemmel. Disse paragrafene åpner for midlertidig grensekontroll når det oppstår alvorlige sikkerhetstrusler.

Den juridiske ommøbleringen er nødvendig for å kunne fortsette med grensekontrollen når dagens regime utløper den 11. november.

Les også:   Ap håner Frps valgløfter om grensekontroll

Populært