Meny

Listhaug: Uaktuelt å ta imot flere flyktninger nå

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er på tide at andre land gjør en større innsats for kvoteflyktningene.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er på tide at andre land gjør en større innsats for kvoteflyktningene.
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) går langt i å avvise kravet fra opposisjonen om å ta imot flere kvoteflyktninger enn statsbudsjettet legger opp til.

– Regjeringen og Frp mener det er uaktuelt å ta imot flere flyktninger nå. Norge er blant landene som har tatt imot flest kvoteflyktninger i forhold til innbyggertallet. Det er vi også selv om vi går tilbake til å ta imot et lavere antall, sier Listhaug til NTB.

I budsjettforslaget fra regjeringen legges det opp til å ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år, langt mindre enn nivået fra de tre foregående årene. En oversikt NTB har fått fra Justisdepartementet, viser at det kom 1.620 kvoteflyktninger i 2014, 2.620 i 2015 og 3.120 hver av de to påfølgende årene.

– Nå er det på tide at andre land gjør en større innsats. Norge har enorme utfordringer fremover med å integrere titusenvis som har kommet de siste årene, både som flyktninger og på familiegjenforening, sier Listhaug.

Les også:  Regjeringen foreslår 3 milliarder i skatte- og avgiftslettelser

Hun viser til at utgiftene til integrering og mangfold nesten har doblet seg fra 9,8 milliarder kroner til 17,2 milliarder kroner fra 2015, sammenlignet med budsjettforslaget for 2018.

– I tillegg er det krevende å lykkes med å få så mange mennesker til å lære våre verdier, språket og ikke minst komme i jobb, sier statsråden og viser til at yrkesdeltakelsen er lavere blant ikke-vestlige innvandrere.

– Dette handler til sjuende og sist også om bærekraften til velferdsmodellen vår, sier Listhaug.

Å ta imot 1.120 kvoteflyktninger, som regjeringen legger opp til neste år, er nøyaktig samme antall som kom som kvoteflyktninger til Norge i 2010, 2012 og 2013. I 2011 var tallet noe høyere, 1.380, ifølge Justisdepartementets oversikt.

Les også:  Grensekontrollene trappes opp

Populært