Statsbudsjettet 2017

Lytter ikke til FN: Foreslår å kutte i antallet kvoteflyktninger

Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei fra Finansdepartementet til Stortinget for å legge frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018.
Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei fra Finansdepartementet til Stortinget for å legge frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

FN og EU har oppfordret Norge til å ta imot flere kvoteflyktninger i 2018, men regjeringen velger heller å kutte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ba EU og Høykommissæren for flyktninger (UNHCR) Norge om å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Behovet for gjenbosetting øker. 1,2 millioner mennesker venter nå. Det er 13 ganger så mange som de vi har klart å ta oss av, sa Wilfried Buchorn, FNs Høykommisær for Flyktningers representant for Nord-Europa tirsdag.

Samtidig som de skrøt av Norges innsats de siste årene.

Nå foreslår regjeringen å gå tilbake til opprinnelig kvotestørrelse på 1.120 plasser i 2018.

Norge har så langt i 2017 tatt imot 3120 kvoteflyktninger.

Bakgrunn: – Nå er det på tide å åpne opp for flere igjen

Bakgrunnen er ifølge statsbudsjettet at «regjeringen har gjennomført Stortingets vedtak om overføring av 8 000 syriske flyktninger for perioden 2015– 2017. Ved å ta imot 8 000 syriske flyktninger i perioden 2015–2017 har Norge vært blant landene i Europa som har bidratt mest, både i forhold til folketallet og i antall kvoteflyktninger».

– For Norges del er det nå viktig å sikre at så vel flyktningene som er overført og asylsøkere som får opphold blir godt integrert i arbeidslivet og det sosiale liv. Dette er et langsiktig arbeid som krever stor innsats fra mange, heter det i statsbudsjettet.

Flyktningehjelpen: – Svært skuffende

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Det er svært skuffende, og overraskende lavt gitt at behovet for kvoteplasser er større enn i 2015. Og det er skuffende fordi FN ber Norge om å opprettholde et høyt nivå, og EU har anmodet Norge om å delta i et felles europeisk kvoteprogram, sier seniorrådgiver i Flyktningehjelpen Pål Nesse til ABC Nyheter.

Han mener det er et paradoks at regjeringspartiet Frp ønsker asylsentre i Afrika og Asia og heller motta kvoteflyktninger, og samtidig foreslå å kutte i antallet kvoteflyktninger i 2018.

– De som taler for asylsentre bør vise at de er villige til å ta imot kvoteflyktninger. Kvoteflyktningordningen er det tryggeste alternativet til båtsmuglerne. Derfor er det en skuffelse at Norge bryter vårt tradisjonelle støtte til FNs anmodninger og et felles europeisk samarbeid, sier Nesse.

Samleside: Flere reaksjoner rundt statsbudsjettet finner du her

– Kvotesystemet sørger for at torturofre, enslige kvinner, syke, spesielt utsatte barn og forfulgte som ikke kan få tilstrekkelig beskyttelse i nærområdene, kan få en mulighet i et annet land. Den burde vi være med på å gi flere, mener Nesse.

Seniorrådgiveren peker på at de lave ankomsttalene gir gode muligheter til å ta imot fler.

– Gitt at Norge har det laveste antall asylsøkere på flere tiår og vi har ledig kapasitet i norske kommuner, mener vi at Norge burde øke antall kvoteflyktninger.

Organisasjonen er glad for at forslaget til statsbudsjett fortsatt prioriterer utdanning i kriser, da særlig for jenter.

Regjeringen vil fortsette å øke støtten til global helse og utdanning og bidra med til sammen 7,7 milliarder kroner i 2018.

Ba om 5.000 kvoteflyktninger

Tidligere i høst ba 11 norske organisasjoner og Den norske kirke Stortinget vedta at Norge skulle ta imot minst 5000 kvoteflyktninger. Dagens budsjett er langt fra det organisasjonene og kirken forventet.

Dette var ønskene:

* Gi økt støtte til nærområdene i bistandsbudsjettet.

* At Norge tar imot minst 5.000 kvoteflyktninger neste år.

* At kostnader til flyktninger i Norge holdes utenfor bistandsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Siv Jensen om elbil-avgift, økt moms og skatteklasse 2.

Øker bistandsbudsjettet

I forslaget til statsbudsjett for 2018 er det satt av 35,1 milliarder kroner til bistand.

Dette er en økning på 1,3 milliarder kroner fra inneværende år og utgjør om lag 1 prosent av neste års forventede bruttonasjonalprodukt (BNI).

Aktuelt:

EUs mål har vært å relokalisere 160.000 migranter. Resultatet ble 29.401

130 mindreårige asylsøkere sendes ut: – En stor skam for Norge

Personvernpolicy