Meny

Planene om Trump-besøk i Storbritannia trappes ned

Det som nå diskuteres før Trumps besøk i Storbritannia er et arbeidsbesøk som skal omfatte et møte med statsminister Theresa May, men ikke dronningen. Foto: Evan Vucci / AP
Det som nå diskuteres før Trumps besøk i Storbritannia er et arbeidsbesøk som skal omfatte et møte med statsminister Theresa May, men ikke dronningen. Foto: Evan Vucci / AP
Planene for president Donald Trumps besøk i Storbritannia skal ikke lenger omfatte en audiens med dronning Elizabeth, ifølge en britisk avis.

Det vekket reaksjoner da statsminister Theresa May kort tid etter innsettelsen i januar inviterte USAs president Donald Trump på statsbesøk til Storbritannia.

Statsbesøk omfatter alltid et møte med dronningen og er rangert høyere enn offisielle besøk og arbeidsbesøk. Det er vanlig at amerikanske presidenter ikke inviteres på denne måten før de har sittet en god stund.

Kritikken mot det planlagte besøket tiltok etter terrorangrepet i London i juni. Da beskyldte Trump London-ordfører Sadiq Khan for en «patetisk» reaksjon på angrepet etter at han ba Londons innbyggere om ikke å være redde.

Les også:  Eminem med knallhardt angrep på Trump

London-avisen Evening Standard melder onsdag at det som nå diskuteres, er et arbeidsbesøk tidlig neste år. Det skal omfatte et møte med statsminister Theresa May, men «prakten og smigeren som et statsbesøk omfatter, er kuttet ut».

– Framfor et arrangement med rød løper for å understreke det spesielle forholdet mellom de to landene, vil besøket sannsynligvis bli en del av en rundreise til flere europeiske hovedsteder, skriver avisen der Mays tidligere regjeringskollega George Osbourne er redaktør.

Avisen påpeker at utsettelsen kommer etter trusler om boikott og store demonstrasjoner mot besøket.

– Vi kan stille spørsmål ved klokskapen i at brexit-Storbritannia framstår i overkant desperate etter å skaffe seg venner, skriver Evening Standard i en kommentar, og slår fast at den «svake britiske regjeringen fikk kalde føtter».

Les også:  Melania og Ivana Trump i ordkrig

Populært