Opposisjonen venter utålmodig på regjeringsplattformen

Følg trontaledebatten i Stortinget onsdag direkte i vinduet over.

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer Stortinget til å opptre konstruktivt og enes om viktige saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg setter min lit til at Stortinget vil opptre konstruktivt, slik at det fortsatt vil være mulig å danne flertall som brede nok til å bære over tid, sa Solberg da hun holdt sitt innlegg i trontaledebatten onsdag.

Hun understreket at arbeidslinjen er veien til å sikre små forskjeller i Norge framover, men påpekte at kompetansen til de ansatte må holde tritt med utviklingen.

– Regjeringen vil framover presentere en rekke tiltak for å sikre at ingen går ut på dato i arbeidslivet. Det er nødvendig å tenke nytt, sa Solberg og opplyste at hun vil samarbeide med partene i arbeidslivet for stimulere og støtte kompetansetiltak.

Hun sa videre at regjeringen vil satse betydelig på tidlig innsats.

Les også: Regjeringen vil arbeide for et bærekraftig velferdssamfunn

Varsler lavere oljepengebruk

Solberg påpekte at omstillingen Norge må gjennom både skyldes både skjerpede klimakrav og ny teknologi. I tillegg må landet omstille seg fra en økonomi basert på én næring, oljenæringen, til å få flere bein å stå på.

– Regjeringen ønsker endringer i både skattesystemet og i velferdsordningene som gjør det mer attraktivt å starte noe nytt og starte for seg selv, sa hun.

Hun varslet videre at veksten i oljepengebruken vil være lavere enn den har vært, samtidig som mange offentlige utgifter vil øke, og viste til eldre befolkning, opprustning av forsvaret og nye sykehus.

– Vi må være mer kritisk til hver krone vi bruker, sa hun.

Les også: Regjeringen varsler nye tider – opposisjonen etterlyser ny politikk

– Hvor er de nye poengene?

Opposisjonen og regjeringspartiene anklaget hverandre for en tam trontaledebatt, hvor politiske vyer for fremtiden glimret med sitt fravær.

– Jeg er litt overrasket over debatten. Hvor er de nye poengene? Retorikken? Hvor er den nye politikken? utbrøt Høyres Stefan Hegglund da det var hans tur på talerstolen om lag ti timer etter at trontaledebatten startet.

Jonas Gahr Støre Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hegglund rettet et svingslag mot opposisjonen, som han mente førte lite konstruktiv debatt.

– Hvor er venstresidens forståelse av at de tapte dette valget? Det høres nesten ut som de vant. At flertallet av befolkningen ønsket deres politikk, sa Hegglund.

Trontaledebatten fortsatte utover kvelden i Stortinget, og tas opp igjen onsdag.

Les også: Flertall på Stortinget for å ta pengestøtten fra Human Rights Service

Ap: Regjeringen sier lite om framtiden

Arbeiderpartiet og SV mente imidlertid at trontalen viste at det er hos regjeringen det skorter på politiske ideer.

– Vi hører lite om framtiden fra regjeringssidens talere. I stedet har de i stor grad talt om valget, om valgresultatet og til og med om Arbeiderpartiets evaluering, kontret Arbeiderpartiets Sverre Myrli, og påpekte at også alle partiene på borgerlig side tapte i oppslutning i valget.

– Her snakker man om at høyresiden fikk fornyet tillit, et klart mandat. Jeg tror jeg ville gått litt stillere i dørene, la han til.

Les også: Hareide rekker ut en hånd til alle partier

Etterlyser regjeringsplattform

Sps Trygve Slagsvold Vedum og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre Foto: NTB scanpix
Sps Trygve Slagsvold Vedum og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre Foto: NTB scanpix

Senterpartiet etterlyste Høyre og Frps nye regjeringsplattform, og partileder Trygve Slagsvold Vedum lot det skinne igjennom at han synes partiene bruker lang tid.

– Vi i Senterpartiet er spent på når den kommer, på hva som er den nye planen for regjeringen, og på hva som er strategien, sa Vedum. Han viste til at den rødgrønne regjeringen hadde sin oppdaterte regjeringsplattform flere dager før trontaledebatten i 2009.

– Så min utfordring til statsministeren er: Når kan vi se en ny regjeringsplattform fra Høyre og Fremskrittspartiet? Hva er den nye strategien, hva er politikken, hvor er veien regjeringen nå skal gå de neste fire årene?

Les også: Går i strupen på regjeringen ved første anledning

Uro rundt Venstre-samarbeid

Til ABC-Nyheter utdyper han at avklaringen mellom regjeringspartiene og Venstre trekker ut – noe han finner problematisk.

– Det har vært mye uro rundt det om Venstre skal inn eller ikke, men de må på et tidspunkt ta et valg, sier Vedum.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til at han venter på de kommende forhandlingene om regjeringsplattform.

– Det betyr kanskje at trontalen som vi hørte i går, skal justeres når en ny plattform ser dagens lys, og prioriteringene kommer inn der, sa Støre.

Les også: Ap støtter ikke SVs forslag om signering av traktat om atomvåpenforbud

Solberg regner med flere nederlag

Statsminister Erna Solberg Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg Foto: NTB scanpix

Tidligere på dagen erkjente statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil kunne ryke på flere nederlag de neste fire årene. Allerede under trontaledebatten ble det klart at det er flertall for å utvide fedrekvoten fra 10 til 14 uker. Saken blir dermed den første som viser at regjeringens maktgrunnlag i Stortinget er skjørere enn før.

– En mindretallsregjering må lære seg å leve med at man går på nederlag, sa statsministeren, som også oppfordret opposisjonen til å utvise ansvarlighet.

Ved inngangen til tirsdagens trontaledebatt hadde Stortinget registrert 31 ulike representantforslag fra opposisjonspartiene. I tillegg kommer ni løse forslag til selve debatten. En høstflom av kostbare forslag, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Men Senterpartiets Marit Arnstad sparker ballen tilbake.

– En mindretallsregjering kan ikke diktere Stortingets flertall. Valgresultatet har gitt en helt ny dynamikk på Stortinget. Det tror jeg vi vil få se mange eksempler på framover, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

Les også: Alta-aksjonister kastet seg over det nye Stortinget

Personvernpolicy