Meny

Tokyos første kvinnelige guvernør skaper spenning i japansk valgkamp

Yuriko Koike (bildet) har kun vært guvernør i Tokyo i ett år, men nå satser hun på at hennes nye parti, Håpets parti, skal vinne regjeringsmakten, eventuelt sammen med det nåværende regjeringspartiet LDF, som Koike tidligere tilhørte. Foto: Muneyuki Tomari / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe har fått en uventet utfordrer etter at hans tidligere forsvarsminister, som nå er Tokyo-guvernør, startet sitt eget parti.

Valget på ny japansk nasjonalforsamling skal holdes 22. oktober etter at Abe oppløste nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg i forrige måned.

Men han var neppe forberedt på at en av hans utfordrere skulle bli Yuriko Koike, et tidligere nyhetsanker som er utdannet ved Universitetet i Kairo. Hun har også sittet i Abes regjering som forsvarsminister før hun ble den første kvinnen til å bli valgt til guvernør i den japanske hovedstaden.

Nå har hun startet et eget parti – Håpets parti – i et forsøk på å slå Abes skandalerammede regjeringsparti, Det liberaldemokratiske partiet.

Koikes initiativ har også bidratt til å splitte det tradisjonelt største opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, etter at lederen, Seiji Maehara, oppløste det og ba medlemmene slutte seg til Håpets parti i stedet.

Abe selv innledet valgkampen tirsdag i Fukushima, som ble rammet av omfattende kjernefysiske utslipp etter at nedsmeltingen av en atomreaktor i 2011.

– Dette er et valg som vil avgjøre hvordan vi skal håndtere trusselen fra Nord-Korea og den fallende fødselsraten, sa Abe under sitt første valgmøte.

Partiet hans hadde i juli en oppslutning på 30 prosent på meningsmålingene, det laveste siden han ble statsminister i desember 2012, og et fall på 10 prosentpoeng siden juni.

Populært