Meny

Tokyos første kvinnelige guvernør skaper spenning i japansk valgkamp

Yuriko Koike (bildet) har kun vært guvernør i Tokyo i ett år, men nå satser hun på at hennes nye parti, Håpets parti, skal vinne regjeringsmakten, eventuelt sammen med det nåværende regjeringspartiet LDF, som Koike tidligere tilhørte. Foto: Muneyuki Tomari / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans statsminister Shinzo Abe har fått en uventet utfordrer etter at hans tidligere forsvarsminister, som nå er Tokyo-guvernør, startet sitt eget parti.

Valget på ny japansk nasjonalforsamling skal holdes 22. oktober etter at Abe oppløste nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg i forrige måned.

Men han var neppe forberedt på at en av hans utfordrere skulle bli Yuriko Koike, et tidligere nyhetsanker som er utdannet ved Universitetet i Kairo. Hun har også sittet i Abes regjering som forsvarsminister før hun ble den første kvinnen til å bli valgt til guvernør i den japanske hovedstaden.

Nå har hun startet et eget parti – Håpets parti – i et forsøk på å slå Abes skandalerammede regjeringsparti, Det liberaldemokratiske partiet.

Koikes initiativ har også bidratt til å splitte det tradisjonelt største opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, etter at lederen, Seiji Maehara, oppløste det og ba medlemmene slutte seg til Håpets parti i stedet.

Abe selv innledet valgkampen tirsdag i Fukushima, som ble rammet av omfattende kjernefysiske utslipp etter at nedsmeltingen av en atomreaktor i 2011.

– Dette er et valg som vil avgjøre hvordan vi skal håndtere trusselen fra Nord-Korea og den fallende fødselsraten, sa Abe under sitt første valgmøte.

Partiet hans hadde i juli en oppslutning på 30 prosent på meningsmålingene, det laveste siden han ble statsminister i desember 2012, og et fall på 10 prosentpoeng siden juni.

Populært