Meny

Stortingets trontaledebatt:

Støre lover å gjøre Grande målløs

Direkte kl. 10: Følg trontaledebatten fra Stortinget her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre ble utfordret på EØS og klima, lovet at EØS ikke er problem for norske arbeidstakere og å gjøre Venstre-lederen målløs med nye klimatiltak.

STORTINGET (ABC Nyheter): Ap-leder Jonas Gahr Støre havnet umiddelbart i rødgrønn EØS-strid da han var første taler i høstens første stortingsdebatt.

Støre la vekt på behovet for å styrke innsatsen mot sosial dumping og for et regulert arbeidsliv i sitt innlegg i trontaledebatten, som pågår tirsdag og onsdag.

– Men arbeidslivets avtaler er under press. I hundre år har organiserte havnearbeidere hatt fortrinnsrett til arbeid i norske havner. Nå har de på grunn av EØS-avtalen måttet inngå en avtale der de gir slipp på det, utfordret Senterpartiets nyvalgte representant Sigbjørn Gjelsvik.

– Er du enig i at det er EØS-avtalen som har ført til at den avtalefestede fortrinnsretten måtte gis opp, spurte Gjelsvik.

– Jeg mener det er mulig å finne gode ordninger for norske havnearbeidere innenfor EØS-avtalen, svarte Støre.

Sigbjørn Gjelsvik mener Støre gikk utenom spørsmålet.

- Han svarer ikke på spørsmålet om det er EØS-avtalen som har tvunget Transportarbeiderforbundet til å inngå en tariffavtale der fortrinnsretten blir fjernet, sier Gjelsvik til ABC Nyheter.

– EØS har vist seg å være godt i tråd med kravene i norsk arbeidsliv. Så er det utfordringer vi skal møte offensivt. Å si opp avtalen vil gjøre situasjonen for norske arbeidstakere dårligere, framholdt Støre.

Arbeiderpartiet la i dag fram forslag om at regjeringen skal endre arbeidsmiljøloven for å begrense bruken av tidsbegrenset innleie for å sikre et tryggere arbeidsliv.

Senterpartiet foresål en offentlig utredning om virkningene av Brexit for EØS-avtalen, og alternativer for den.

Les også: Ap stemte ned forslag om å sikre norske lover og avtaler framfor EØS i norsk arbeidsliv

Nei og ja fra Støre

Blant mange andre saker han kom inn på, var behovet for å komme i gang denne stortingsperioden med vesentlige kutt i klimagassutslippene hvis Norge skal nå Stortingets mål om 40 prosents kutt innen 2040.

Ap-leder Jonas Gahr Støre under trontaledebatten i Stortinget tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi så at miljøopposisjonen i Ap tapte i saker som Lofoten og Vesterålen. Er du enig enig at miljøpolitikken har hengt etter i Arbeiderpartiet, og vil partiet i denne perioden komme med nye forslag til klima- og miljøtiltak, ville Venstres leder Trine Skei Grande vite.

– «Nei» og «ja» er det korte svaret på de to spørsmålene, svarte Støre og la til:

– Vi vil komme med nye forslag til klimatiltak som vil få Trine Skei Grande til å bli målløs.

Les også:   Oljetillitsvalgte vil kjempe for LoVeSE-utredning

Fra Hallingskarvet til Halden

Støre og Arbeiderpartiet ønsker også omkamp om deler av regionreformen som forrige Storting vedtok. Den innebar blant annet å skape en enorm ny region i Sør-Norge, bestående av Buskerud, Akershus og Østfold.

– Jeg elsker Hallingskarvet ved dalføret Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kommer fra. Det sies at man ser en sjettedel av Norge derfra, sa Støre. - Men du ser ikke til Halden. Er det rasjonelt å styre skolene fra Gol til Halden fra ett sted? Alle fylkestingene gikk imot denne sammenslåingen, påpekte Ap-lederen.

– Vi skal være rasjonelle, men også stå ved avtaler vi har inngått. Jeg har ingen problemer med å forsvare Viken. Ap vil bare tilbake til de gamle. Selv om vi er for fritt skolevalg, er jeg ikke redd for at de som søker seg inn på skole i Ål, kommer inn i Halden, svarte Helleland.

Ap og Sp fremmer hver sine forslag om å ta opp igjen regionreformen,  også for å splitte opp en enda større region - Finnmark og Troms - mens Sp vil ha vedtak om å reversere tvangssammenslåinger av kommuner der kommunene selv ønsker det.

Les:   Ap vil vrake det nye regionkartet

Populært