Meny

Stortingets trontaledebatt:

Støre lover å gjøre Grande målløs

Direkte kl. 10: Følg trontaledebatten fra Stortinget her.
Jonas Gahr Støre ble utfordret på EØS og klima, lovet at EØS ikke er problem for norske arbeidstakere og å gjøre Venstre-lederen målløs med nye klimatiltak.

STORTINGET (ABC Nyheter): Ap-leder Jonas Gahr Støre havnet umiddelbart i rødgrønn EØS-strid da han var første taler i høstens første stortingsdebatt.

Støre la vekt på behovet for å styrke innsatsen mot sosial dumping og for et regulert arbeidsliv i sitt innlegg i trontaledebatten, som pågår tirsdag og onsdag.

– Men arbeidslivets avtaler er under press. I hundre år har organiserte havnearbeidere hatt fortrinnsrett til arbeid i norske havner. Nå har de på grunn av EØS-avtalen måttet inngå en avtale der de gir slipp på det, utfordret Senterpartiets nyvalgte representant Sigbjørn Gjelsvik.

– Er du enig i at det er EØS-avtalen som har ført til at den avtalefestede fortrinnsretten måtte gis opp, spurte Gjelsvik.

– Jeg mener det er mulig å finne gode ordninger for norske havnearbeidere innenfor EØS-avtalen, svarte Støre.

Sigbjørn Gjelsvik mener Støre gikk utenom spørsmålet.

- Han svarer ikke på spørsmålet om det er EØS-avtalen som har tvunget Transportarbeiderforbundet til å inngå en tariffavtale der fortrinnsretten blir fjernet, sier Gjelsvik til ABC Nyheter.

– EØS har vist seg å være godt i tråd med kravene i norsk arbeidsliv. Så er det utfordringer vi skal møte offensivt. Å si opp avtalen vil gjøre situasjonen for norske arbeidstakere dårligere, framholdt Støre.

Arbeiderpartiet la i dag fram forslag om at regjeringen skal endre arbeidsmiljøloven for å begrense bruken av tidsbegrenset innleie for å sikre et tryggere arbeidsliv.

Senterpartiet foresål en offentlig utredning om virkningene av Brexit for EØS-avtalen, og alternativer for den.

Les også: Ap stemte ned forslag om å sikre norske lover og avtaler framfor EØS i norsk arbeidsliv

Nei og ja fra Støre

Blant mange andre saker han kom inn på, var behovet for å komme i gang denne stortingsperioden med vesentlige kutt i klimagassutslippene hvis Norge skal nå Stortingets mål om 40 prosents kutt innen 2040.

Ap-leder Jonas Gahr Støre under trontaledebatten i Stortinget tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi så at miljøopposisjonen i Ap tapte i saker som Lofoten og Vesterålen. Er du enig enig at miljøpolitikken har hengt etter i Arbeiderpartiet, og vil partiet i denne perioden komme med nye forslag til klima- og miljøtiltak, ville Venstres leder Trine Skei Grande vite.

– «Nei» og «ja» er det korte svaret på de to spørsmålene, svarte Støre og la til:

– Vi vil komme med nye forslag til klimatiltak som vil få Trine Skei Grande til å bli målløs.

Les også:   Oljetillitsvalgte vil kjempe for LoVeSE-utredning

Fra Hallingskarvet til Halden

Støre og Arbeiderpartiet ønsker også omkamp om deler av regionreformen som forrige Storting vedtok. Den innebar blant annet å skape en enorm ny region i Sør-Norge, bestående av Buskerud, Akershus og Østfold.

– Jeg elsker Hallingskarvet ved dalføret Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kommer fra. Det sies at man ser en sjettedel av Norge derfra, sa Støre. - Men du ser ikke til Halden. Er det rasjonelt å styre skolene fra Gol til Halden fra ett sted? Alle fylkestingene gikk imot denne sammenslåingen, påpekte Ap-lederen.

– Vi skal være rasjonelle, men også stå ved avtaler vi har inngått. Jeg har ingen problemer med å forsvare Viken. Ap vil bare tilbake til de gamle. Selv om vi er for fritt skolevalg, er jeg ikke redd for at de som søker seg inn på skole i Ål, kommer inn i Halden, svarte Helleland.

Ap og Sp fremmer hver sine forslag om å ta opp igjen regionreformen,  også for å splitte opp en enda større region - Finnmark og Troms - mens Sp vil ha vedtak om å reversere tvangssammenslåinger av kommuner der kommunene selv ønsker det.

Les:   Ap vil vrake det nye regionkartet

Populært