Meny

Går i strupen på regjeringen ved første anledning

Direkte kl. 10: Følg trontaledebatten direkte fra Stortinget her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen har varslet hardere tak i Stortinget. Tirsdag legger de frem 31 forslag.

Tirsdag er den første stortingsdebatten etter stortingsvalget.

Med et svekket borgerlig flertall, hvor Erna Solbergs regjering er avhengig av både KrF og Venstre, er mulighetene for flere gjennomslag for opposisjonspartiene gode.

Opposisjonen kommer til å fremme 31 representantforslag til behandling i Stortinget, skriver NTB.

SV leder Audun Lysbakken og KrF-leder Knut Arild Hareide etter den høytidelige åpningen av det 162. Storting. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en konsekvens av den nye politiske situasjonen, som gjør det mulig å få gjennomslag for ting våre velgere synes er viktig. Det gjelder å bruke tiden godt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

For to uker siden varslet SV overfor ABC Nyheter at de vil teste KrFs uavhengighet til regjeringen.

– Jeg oppfatter at KrF har inntatt en selvstendig opposisjonsrolle, og det kan skape problemer for regjeringen. Jeg tror det ikke bare er symbolikk å bryte med Frp, det må jo også være innholdet i politikken, og KrF vil få muligheter for betydelige gjennomslag med oss på venstresiden, sa Karin Andersen (SV) til ABC Nyheter.

SV legger tirsdag frem ti forslag under dagens debatt, blant annet at regjeringen må utrede hvordan Norge kan knytte seg til FNs atomvåpenforbud.

Forslaget har fått ny aktualitet etter at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) ble tildelt årets fredspris, understreker Lysbakken.

Aktuelt: Norsk deltakelse i atomvåpenforbudet løftes inn i regjeringsforhandlingene

Ap har imidlertid varslet at de neppe kommer til å støtte forslaget.

– De har samtidig vært klare på at de er villige til å forhandle om en ordlyd vi kan enes om, sier Lysbakken, som foreløpig velger å se optimistisk på saken.

SV vil også legge fram forslag om at familier med alvorlig syke barn skal kunne motta pleiepenger så lenge barnet trenger det. Her er blant annet Senterpartiet åpen for å diskutere tilpasninger.

På SVs dokument 8-liste står også profittfrie barnehager og barnevern, økt barnetrygd og ny lærernorm. Også KrF opplyser til NTB at de vil fremme forslag om lærernorm og flere lærere i skolen.

Dermed kan det bli flertall for en lærernorm, stikk i strid med regjeringens ønske.

Hareide med advarsel til Frp og Høyre: – De bestemmer selv hvor farlig de lever

Rekordmange forslag

I tillegg til SV, varsler Arbeiderpartiet, MDG, Sp og KrF at de tirsdag vil fremme forslag i Stortinget.

Totalt 31 forslag, er flere enn under samtlige tilsvarende debatter i alle de åtte årene under rødgrønt styre lagt sammen, ifølge NRK.

Etter valgseieren til Solberg i 2013 var det kun ett forslag.

– Det er regjeringen som har laget problemer og presset gjennom saker som skapt masse konflikter med knappest mulig flertall. Her kommer det forslag som gjør at du kan dempe konfliktene og få en løsning, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Vedum og Senterpartiet kommer til å fremme ni forslag tirsdag.

Blant annet om å gi anledning til å gjøre om vedtak om tvangssammenslåing av kommuner og omgjøring av vedtak angående ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå.

Arbeiderpartiet vil på sin side ha KrF med på å skrote vedtaket om å slå sammen Akershus, Buskerud og Østfold sammen til én region.

Under trontaledebatten tirsdag vil Ap også legge fram forslag om å øke pappapermisjonen fra 10 til 14 uker. Venstre vil trolig støtte forslaget, som dermed vil få flertall. KrF vil også støtte forslaget, ifølge NRK.

Ap vil også foreslå en endring av arbeidsmiljøloven for å dempe vikarbruken i arbeidslivet og håper på KrFs støtte, skriver Dagbladet.

Les også: Valgforsker: – En vanskelig situasjon er blitt vnaskeligere for Solberg

Trygve Slagsvold Vedum og opposisjonen er klare for å presse regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Solberg har advart

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre i september analyserte det elendige valgresultatet varslet han et mer offensivt Arbeiderparti.

Han stilte spørsmål ved om Ap burde vært med på brede forlik i Stortinget om innvandring, forsvar og politi – fordi reformene ifølge Støre ble dårlig håndtert av regjeringen.

Aktuelt: Høyre og Frp kan gå på asylnederlag

Erna Solberg advarte for to uker siden KrF og Venstre mot å søke flertall på rødgrønn side i alle sakene de er uenige med regjeringen:

– Det kan ikke være slik at noen på Stortinget tror det er fritt frem for å danne kryssende flertall i neste fireårsperiode, bare for å straffe regjeringen, sa Solberg.

– Hvis alle stemmer for alt de er for, med alle de omfangsrike programmene de har gått til valg på, ja så blir Norge ustyrlig de neste årene. Det vil bare slå tilbake på alle politiske partier, sa statsministeren.

Les hele saken: – Alle fire partier må være med for å få dette til

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært