Historisk valg i Liberia

Liberia er et av verdens fattigste land og har opp gjennom årene lidd under vanstyre og borgerkrig. For første gang på 73 år er det nå klart for en fredelig maktovertakelse i landet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
Liberia er et av verdens fattigste land og har opp gjennom årene lidd under vanstyre og borgerkrig. For første gang på 73 år er det nå klart for en fredelig maktovertakelse i landet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For første gang på over 70 år kan en folkevalgt leder på fredelig vis overlate makten til en etterfølger i Liberia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellen Johnson-Sirleaf har styrt det vestafrikanske landet de siste tolv årene, men etter to perioder ved makten må hun i henhold til grunnloven nå overlate presidentposten til en annen.

Den 72 år gamle Harvard-utdannede økonomen, som fikk Nobels fredspris sammen med Leymah Gbowee og Tawakul Karman i 2011 for sin «ikkevoldelige kamp for kvinners sikkerhet», har ikke lykkes med å få fart på økonomien i det lutfattige landet.

Liberia er nummer 177 av de 188 landene på FNs utviklingsindeks. Landet slikker fortsatt sårene etter år med borgerkrig som kostet minst 250.000 mennesker livet og en ebolaepidemi som tok nærmere 5.000 liv.

Valget gir likevel grunn til en viss optimisme. Sist Liberia opplevde en fredelig maktoverdragelse var i 1944, da president Edwin Barclay overlot makten til William Tubman.

Fakta om Liberia:

* Afrikas eldste selvstendige republikk, dannet i 1847.

* Grunnlagt som hjemland for frigitte amerikanske slaver. Deres etterkommere, kjent som americo-liberiere, kontrollerte landet fram til 1980, selv om de bare utgjør om lag 5 prosent av befolkningen.

* 1980: Samuel Doe tar makten i et blodig kupp.

* 1989-96: Borgerkrig. President Doe tas til fange og blir drept av krigsherren Prince Johnson i 1990.

* Johnson utnevner seg selv til president, men krigsherren Charles Taylor kontrollerer mesteparten av landet.

* 1997: Taylor blir valgt til president i det første valget etter borgerkrigen.

* 1999-2003: Ny borgerkrig. Ender med at en ny provisorisk regjering blir dannet etter at president Taylor flykter til Nigeria.

* 2005: Økonomen Ellen Johnson-Sirleaf blir valgt til president, etter å ha slått fotballstjernen George Weah.

* 2006: Charles Taylor blir pågrepet i Nigeria og utlevert til spesialdomstolen for Sierra Leone i Haag, der han blir dømt til 50 års fengsel for krigsforbrytelser begått i Sierra Leone.

* 2011: Johnson-Sirleaf blir gjenvalgt for en ny seksårsperiode.

* 2014: Liberia rammes hardt av ebolaepidemien.

* Liberia er nå på 177. plass av de 188 landene på FNs utviklingsindeks.

20 presidentkandidater stiller til valg, men bare tre av dem levnes en sjanse: Visepresident Joseph Boakai fra det regjerende Enhetspartiet (UP), den tidligere fotballstjernen George Weah fra Koalisjonen for demokratisk endring (CDC) og Charles Brumskine fra Det liberale partiet (LP).

Dersom ingen av dem får over 50 prosent av stemmene, møtes de to med flest stemmer til omkamp 7. november.

De rundt 2,2 millioner registrerte velgerne i Liberia skal også velge 73 representanter til underhuset i nasjonalforsamlingen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy