Meny

Ingen vil ta ballen i brexitsamtalene

Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU og Storbritannia venter begge på en pasning fra motparten i skilsmisseforhandlingene.

Mandag ettermiddag startet femte runde i de formelle samtalene om britenes sorti fra unionen.

Storbritannias statsminister Theresa May skulle holde et innlegg om brexit i Parlamentet samme ettermiddag. Et utdrag fra innlegget ble gitt til flere medier på forhånd. Der sier May at det nå er opp til de 27 gjenværende medlemslandene i EU å ta grep for å få forhandlingene videre.

«Når vi nå ser framover mot neste fase, er ballen på deres banehalvdel», het det i innlegget, ifølge avisa The Times.

Inndelt i faser

EU-kommisjonen var knapp i sin kommentar, men lot det skinne igjennom at EU-siden ikke er helt enig i Mays beskrivelse av situasjonen.

– Vi pleier ikke å kommentere kommentarer, men det jeg kan si, er at disse samtalene har en klar faseinndeling. Så langt er det ikke funnet noen løsning på spørsmålet for fase én, som er skilsmisseoppgjøret. Så ballen er fullt og helt på Storbritannias banehalvdel, sa pressetalsmann Margaritis Schinas.

I fase én er det kun vilkårene for selve skilsmissen som diskuteres. De viktigste spørsmålene i denne fasen er hvor mye penger britene skylder EU, hva man skal gjøre med grensa til Nord-Irland, og hvilke regler som skal gjelde for EU-borgere i Storbritannia og briter i EU.

Britene har ønsket å gå raskt videre til neste fase, som også vil omfatte forhandlinger om rammene for en framtidig handelsavtale.

Fakta om brexit:

* 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

* 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

* 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

* 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

* EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at en avtale om vilkårene for utmelding må være på plass innen oktober 2018 hvis Storbritannia og EU skal rekke å ratifisere den innen fristen.

* 29. mars 2019 går Storbritannia automatisk ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Siste runde før toppmøte

Så langt har forhandlingene gått trått. Denne ukas samtalerunde er siste sjanse til å komme i rute igjen før det viktige EU-toppmøtet 19. og 20. oktober.

I forkant av forhandlingsrunden har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sagt at det må skje et mirakel hvis samtalene skal komme langt nok til at det kan bli gjort et vedtak allerede på dette toppmøtet om å åpne fase to av forhandlingene.

Det er ventet at EU minst vil holde igjen til neste toppmøte i desember, for på den måten å øke presset på britene.

Kort dagsorden

Dagsordenen for samtalerunden er kort. Mandag skulle de tekniske arbeidsgruppene møtes. Tirsdag er det planlagt et møte mellom dem som koordinerer samtalene. Så skal forhandlingsrunden avsluttes torsdag. Det er ikke satt opp noen møter på onsdag.

Storbritannias brexitminister David Davis var ikke til stede da samtalene startet, og det var uklart hvor mye han ville delta.

Davis har også tidligere fått kritikk for å ha vært fraværende mens samtalene har pågått i Brussel.

Populært