Meny

Luftfartsdirektør hardt ut mot utvalg som nekter politiet på Gardermoen å bære våpen

Bevæpnet politi på Oslo Lufthavn Gardermoen i forbindelse med at beredskapsnivået ble høynet etter terrortrusselen mot Norge juli 2014. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftfartsdirektør Lars Kobberstad er fullstendig uenig med konklusjonen til Bevæpningsutvalget. – Det blir helt feil at politiet må løpe for å hente våpen.

Direktør i Luftfartstilsynet, Lars Kobberstad, mener trusselbildet i Europa gjør at det er helt nødvendig med bevæpnet politi på de største flyplassene.

– Det er dessverre slik at flyplasser og norsk luftfart kan være et attraktivt terrormål. Og det er store avstander på de største flyplassene, og det er derfor fornuftig at politiet er bevæpnet, sier han til NRK.

Kobberstad peker på terroren i Tyrkia i juli i fjor, der 45 mennesker ble drept og over 239 såret i angrepet på den internasjonale flyplassen Atatürk i Istanbul.

– Den varte i 90 sekunder, noe som viser hvor viktig det er at politiet har våpen i nærheten, sier han og legger til:

– Det er faktisk slik at hvert eneste sekund teller og da mener vi at det blir helt feil at politiet må ut i en bil eller inn på et lager for å hente våpen før de kan aksjonere.

Bakgrunn: Politiet på Gardermoen fortviler over manglende bevæpning

Elektrosjokkvåpen

Luftfartsdirektøren har tidligere fått støtte av politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt og justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Et regjeringsoppnevnt utvalg anbefalte Amundsen tidligere i år om ikke å bevæpne politiet. De anbefalte i stedet at elektrosjokkvåpen utprøves.

Leder i Bevæpningsutvalget, Anne Kari Lande Hasle, er uenig i kritikken fra Luftfartstilsynet, og mener flyplassen har en rekke andre sikkerhetstiltak enn bevæpnet politi.

Aktuelt: Politiskryt til Frp: – De har ønsket det beste for norsk politi

– Utvalg mener norsk politi ikke skal bære våpen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært