Meny

Puerto Rico-ordfører svarer Trump: – Jeg har virkelig ikke tid til smålig politikk

Dette bildet av San Juan-ordfører Carmen Yuliun Cruz står i grell kontrast til forholdene Donald Trump har på sin luksuriøse goldklubb Bedminister i New Jersey.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens San Jose-ordfører var omringet av flomvann og trøstet folk, sendte Donald Trump lørdag ut 18 twitter-meldinger om Puerto Rico fra sin luksuriøse golfklubb i New Jersey.

Presidenten beskyldte San Joses ordfører Carmen Yuliun Cruz for dårlig lederskap, og sa folk på øya «vil ha alt gjort for seg».

Grunn: Cruz luftet fredag sin frustrasjon over manglende hjelp fra USA etter at Puerto Rico ble rammet av den kraftige orkanen Maria 20. september.

RASENDE: Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP

Trumps regjering har fra en rekke hold fått skarp kritikk for treg nødhjelp til den amerikanske øya, der store deler av de rundt 3,4 millioner innbyggerne nå mangler vann, strøm og infratruktur.

– Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for en liten øy, sa Cruz, og la til:

– Hvis vi ikke får mat og drikke ut til folk, blir dette nesten som et folkemord.

Det likte Trump dårlig:

Bakgrunn: Trump med med kraftig angrep på orkanrammet Puerto Rico-ordfører

«Ekkel mot Trump»

– Ordføreren i San Juan, som var veldig smigrende for noen dager siden, har nå blitt fortalt av Demokratene at hun må være ekkel mot Trump, skrev presidenten i den første av i alt 18 Twitter-meldinger om Puerto Rico i løpet av 11 timer lørdag - fra klokken 13.19-00.46 norsk tid.

I et intervju med tv-kanalen MSNBC etterpå, utdypet Cruz:

– Jeg ba om hjelp. Jeg sa ikke noe stygt om presidenten, sa hun, og la til:

– Det er en tid da alle viser sitt sanne jeg. Jeg har ikke tid til forstyrrelser. Jeg har bare tid til å sørge for at folk her får hjelp.

Saken fortsetter under bildet

Ordfører Carmen Yulin Cruz snakker med en mann på et av sykehusene i San Juan på Puerto Rico. Donald Trump sier han og Melania skal besøke øya tirsdag. Foto: Carlos Giusti / AP

Reaksjonene på at «verdens mektigste mann» til de grader gikk til angrep på en lokal ordfører på en amerikansk øy der infrastukturen er knust, og store deler av strøm- og telenettet nede, har ikke latt vente på seg.

Lin-Manuel Miranda , komponist, skuespiller og grossist av priser som Pulitzer, Emmy og Grammy, er fra Puerto Rico selv. Han skrev på Twitter lørdag at presidenten ville gå «lukt til helvete», ifølge The New York Times.

Og fulgte sarkastisk opp med: «Tvitret du denne fra første hull, 18 hull eller klubben? Uansett er det det en løgn. Du er født løgner.»

En rekke profilerte amerikanere var også sjokkert - inkludert Trumps erkefiende Hillary Clinton, som var noe mer presidentaktig enn den sittende «commander in chief»:

Og Lady Gaga, som mente det ikke er tvil hvor det dårlige lederskapet befinner seg:

Massachusets-senator Elisabeth Warren skrev rett ut at det dårlige lederskapet befant seg på hans golfklubb:

Og Kim Kardashian West:

Cher minnet om at Donald Trump aldri selv har vært sulten eller manglet noe:

Komiker Ellen DeGeneres kalte San Juans ordfører en sann helt:

Presidenten selv svarer på kritikken med å si at folk har en politisk agenda, og at alt negativt som rapporteres ikke er riktig - det er «falske nyheter».

Blåser av Trump

Til CNN sier Cruz søndag at Trump «leter en en unnskyldning» for å kritisere henne ved å hevde at hun lar seg diktere av Demokratene. Men hun understreker at hun ikke representerer dem, derimot et av øyas sentrumspartier, Det populære demokratiske parti.

Cruz mener den republikanske presidenten drar politikk inn i bildet for å bruke det som unnskyldning for kritikken hennes. Hun lar imidlertid ikke småligheten fra sjefen i Det hvite hus gå inn på seg:

– Jeg har virkelig ikke tid til smålig politikk, slår Cruz fast til CNN.

Hun ber i stedet de føderale myndighetene om å gjøre det de kan for å dekke øybefolkningens behov for mat, vann og elektrisitet.

Ikke knel!

Søndag har i skrivende stund vært en moderat Twitter-dag for president Donald Trump:

  • Den startet med tre twitter-meldinger om hvilken fantastisk jobb FEMA (hjelpestyrkene) og de såkalte førsteresponsene gjør på Puerto Rico, FAKE NEWS-mediene og andres politiske agenda til tross.
  • En retweet om at NHL-spillerne i dag ikke må knele når nasjonalsangen spilles.
  • Samt to der han i kjent stil fornærmer Nord-Koreas diktator, som han konsekvent omtaler som «rakettmannen».

Se San Juans-ordfører Cruz' tale der hun er på gråten her: – Folk dør her. Dere dreper oss!

Populært