Meny

Spansk politi skyter gummikuler mot demonstranter i Barcelona

Spansk politi og katalanere i Sant Julia de Ramis ved Girona. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spansk opprørspoliti har skutt i luften mot demonstranter i Barcelona etter å ha aksjonert mot en rekke valglokaler og fjernet hundrevis av velgere.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har politiet skutt gummikuler på en gate i regionshovedstaden. Gatekampene brøt ut etter at politiet gikk hardt til verks for å stenge valglokaler som skulle brukes under den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

En av velgerne ved skolen Estela i Barcelona, Daniel Riano (54), sier at politiet rykket inn på skolen og tok med seg alt utstyr og valgmateriell.

– Vi ventet inne for å stemme da nasjonalt politi brukte makt for å komme inn. De bruke en kølle for å knuse dørglasset og de tok alt, sier Riano, som også sier at politiet grep ham i hodet for å dra ham ut mens han holdt hånden til kona.

– Det var utrolig, de ga ingen advarsler, sier han til nyhetsbyrået AP.

Regionsleder stemte

Samtidig ble det meldt at Catalonias regionale leder Carles Puigdemont avla stemme ved et valglokale i Cornella del Terri om lag 110 kilometer nordøst for Barcelona.

Spansk politi aksjonerer mot valglokaler i Catalonia. Foto: AFP

Dette ligger i nærheten av valglokalet der han var registrert, i Sant Julia De Ramis, men dette var stengt etter en politiaksjon søndag morgen.

– President Puigdemont stemmer. De kan ikke bringe folkets stemme til taushet. Vi vil stemme og vi vil vinne, skrev en av separatistlederne, Jordi Sanchez, på Twitter.

Ved valglokalet der han egentlig skulle ha stemt, brøt det ut sammenstøt mellom velgere og opprørspoliti idet politiet rykket inn i valglokalet ved å knuse vinduer og klippe av låsen

Den spanske regjeringen har med høyesterett i ryggen fastslått av folkeavstemningen om katalansk uavhengighet er i grunnlovsstridig. Regjeringens representant i Catalonia, Enric Millo, forsvarte søndag morgen politiets inngripen.

– Vi var tvunget til å gjøre det vi ikke ønsket å gjøre, sa han på en pressekonferanse i Barcelona.

Les også:   Spansk politi aksjonerer mot valglokaler i Catalonia

Sto i kø

Allerede ved 5-tiden søndag morgen hadde katalanske velgere stilt seg i kø utenfor de valglokalene som politiet på forhånd ikke hadde greid å stenge.

De regionale myndighetene kunngjorde samme morgen at folkeavstemningen ville la seg gjennomføre, stikk i strid med hva regjeringen i Madrid hevdet kvelden før. Da stemmeurner ankom flere valglokaler like før åpning, brøt det ut jubel blant de frammøtte.

Men flere steder var gleden kortvarig. Politi i fullt opprørstutstyr aksjonerte ved å beslaglegge stemmeurner og stemmesedler. Det er meldt om kaos og sammenstøt mellom politifolk og katalanere som hadde barrikadert seg i og utenfor skoler for å hindre at politiet stanset avstemningen. Ved et valglokale i Barcelona ble flere hundre demonstranter ført bort av politiet.

Les også:  Katalanske myndigheter sier at folkeavstemningen lar seg gjennomføre

(Saken fortsetter under)

Catalonias president Carles Puigdemont t.h og visepresident Oriol Junqueras. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Holdt åpent

Katalansk fjernsyn viste imidlertid bilder av folkemasser i byer og landsbyer over hele regionen der folkeavstemningen tilsynelatende ble gjennomført som planlagt. Regionale myndigheter meldte ved 11-tiden at 73 prosent av valglokalene fortsatt var operative.

Selv om den katalanske befolkningen er splittet når det gjelder en eventuell løsrivelse fra Spania, mener mange at folkeavstemningen bør bli gjennomført.

– Dette er en historisk dag for oss, det er herlig, sier en av velgerne, Maria Rosa Pi-Sunyer Arguimnau (55) i Barcelona.

Stengte skoler

Lørdag ble over halvparten av de over 2.000 skolene som skulle vært brukt som valglokaler, stengt av spansk politi, men regionale katalanske myndigheter framholdt søndag morgen likevel at folkeavstemningen vil bli gjennomført.

Før spanske myndigheter erklærte at de ikke ville tillate den, viste meningsmålinger at et flertall av katalanerne ønsker at regionen skal forbli en del av Spania.

Les også:  Spania holder pusten før splittende folkeavstemning

Populært