Tillerson: USA har flere åpne kanaler til regimet i Nord-Korea

USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.v.) på besøk i Beijing. Foto: Lintao Zhang / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.v.) på besøk i Beijing. Foto: Lintao Zhang / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er i kontakt med Nord-Korea og forsøker å finne ut om regimet er villig til å forhandle om å oppgi atomvåpenprogrammet, sier USAs utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi undersøker, så følg med, sa utenriksminister Rex Tillerson under et besøk i Beijing lørdag.

– Vi spør. Vi har kommunikasjonskanaler med Pyongyang. Vi er ikke i en mørk situasjon, en blackout, vi har et par, tre kanaler til Pyongyang, sa Tillerson etter samtalene med kinesiske ledere.

Uttalelsen kommer få dager etter at en japansk avis meldte at USA og Nord-Korea forsøker å få til samtaler i Norge i oktober for å mildne de steile frontene.

Uformelle samtaler

Avisa The Asahi Shimbun siterer kilder i både USA og Sør-Korea som sier at det er snakk om uformelle samtaler mellom tidligere og nåværende amerikanske diplomater og nordkoreanske tjenestemenn.

Nord-Korea planlegger å sende sin byråsjef for Nord-Amerika, Choi Sun-hee. USA presser imidlertid på for at nordkoreanerne skal sende folk fra et høyere nivå, som første viseutenriksminister Kim Kye-gwan eller viseutenriksminister Han Song-ryol, skriver avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På amerikansk side er det også ønsket at tjenestemenn fra USAs utenriksdepartement deltar.

Les også: – Planlegger Nord-Korea-samtaler i Norge

Nei fra Pyongyang?

Ifølge den japanske avisa er det imidlertid mulig at Nord-Korea ikke vil delta i samtalene så lenge de forsøker å utvikle raketter med atomstridshoder som kan nå helt til USA.

USAs mål med samtalene er å få Nord-Korea til avvikle sitt atomvåpenprogram.

Forholdet mellom USA og Nord-Korea har de siste månedene vært på frysepunktet etter at Nord-Korea har gjennomført flere rakettoppskytinger og prøvesprenginger, blant annet av det landet selv hevder er en hydrogenbombe.

I tillegg har ordkrigen mellom leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump spisset seg kraftig til. Den siste tiden har de to slynget fornærmelser som «mentalt forstyrret senil gamling» og «gærningen» mot hverandre.

Les også: Store antiamerikanske demonstrasjoner i Nord-Korea