Innspurt i Stortinget for å få komiteene på plass

Stortingspresident Olemic Thommessen har gjort det klart at han ønsker gjenvalg. Til uka kommer svaret på hvem som fremmes som kandidat til vervet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ettermiddag trer det 162. Storting sammen, og partiene starter en travel uke med møter for å fordele komiteer og verv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ventes at fordelingen mellom partiene vil begynne å komme på plass når de parlamentariske lederne møtes tirsdag, selv om kabalene internt i partiene ikke nødvendigvis er helt avklart.

Senterpartiet og Kristelig Folkeparti konstituerer sine partigrupper på mandag, og regner med å ha mye klart til møtet tirsdag. Ingen av partiene ønsker å si noe om hvilken komité de har øverst på listen.

Venstre på sin side gjorde det klart for flere dager siden at komitéfordelingen langt på vei er lagt internt hos dem.

Det er vanlig at partilederne sitter i utenrikskomiteen, men Trine Skei Grande ønsker seg tilbake til utdanningskomiteen, der hun tidligere har sittet to perioder.

Nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen fortsetter i henholdsvis finanskomiteen og energi- og miljøkomiteen, mens Abid Raja blir ny utenrikspolitisk talsperson for partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå står slaget om Stortingets toppverv

Les også: Kjente fjes forlater Stortinget– kjente fjes kommer inn

Samtaler i Høyre

Høyre har en større prosess. Parlamentarisk leder Trond Helleland og Nikolai Astrup har samlet inn ønsker fra alle representanter og skal ha individuelle samtaler med dem for å diskutere preferanser.

På partiets første gruppemøte mandag vil det bli satt ned en valgkomité, som så skal legge fram en innstilling det skal stemmes over.

Også Fremskrittspartiet møtes mandag for å velge valgkomité og ny parlamentarisk leder, og det anslås at personkabalen er klar i midten av uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom fungerende parlamentarisk leder Hans Andreas Limi får vervet permanent, vil han tre ut av finanskomiteen. Helge André Njåstad nevnes ifølge Aftenposten som en sannsynlig kandidat til å ta over som partiets finanspolitiske talsmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Senterpartiet vil ikke støtte Thommessen som stortingspresident

Ap trolig klare tirsdag

Arbeiderpartiet har lagt lokk på sitt arbeid etter at den omdiskuterte beslutningen om å innstille Trond Giske til finanskomiteen ble kjent forrige uke. Det ble også kjent at Hadia Tajik vil representere partiet i arbeids- og sosialkomiteen, mens partileder Jonas Gahr Støre vil fortsette i utenrikskomiteen.

Det har vært mange spekulasjoner om hva som skjer med den øvrige personkabalen. Valgkomiteens endelige forslag skal legges fram tirsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiet leder i dag fire komiteer, men mister ett lederverv. Dermed blir fordelingen på Stortinget at Ap får tre, Høyre tre, Fremskrittspartiet to og Senterpartiet, SV, Venstre og KrF én komitéleder hver.

SV konstituerer seg først på torsdag. Ettersom sju av partiets elleve stortingsrepresentanter er nye på Stortinget, blir det uansett utskiftninger i komiteene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre: – Mitt valg å erstatte Marthinsen med Giske

Ap-veteran: Giske har posisjonert seg til å bli statsminister |

Rødt og MDG til finanskomiteen

Stortingets minste partigrupper – Rødt og Miljøpartiet De Grønne, som har én representant hver – har begge et klart ønske om å sitte i finanskomiteen, noe de også har rett til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget endret i sommer reglene. Tidligere hadde alle partier rett til å være representert i kontroll- og konstitusjonskomiteen, men nå er dette endret til finanskomiteen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at partiet vurderer å sitte kun i finanskomiteen for å konsentrere seg om arbeidet der.

MDG ønsker på sin side at nasjonal talsperson Une Aina Bastholm også skal få plass i energi- og miljøkomiteen, der Rasmus Hansson har sittet i fire år. I særskilte tilfeller har nemlig en representant mulighet til å få plass i ytterligere en fagkomité. I praksis vil dette kun gjelde de to partiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MDG-Une: Derfor gikk det ikke som vi ønsket

SV, Venstre og KrF har også færre enn tolv stortingsrepresentanter, og kan således ikke være representert i alle Stortingets komiteer. Disse partiene har anledning til å be om at en representant får sitte i kontroll- og konstitusjonskomiteen, i tillegg til en fagkomité, opplyser stortingssekretariatet.

Aktuelt: Fylkesordfører mener anonyme kilder er ute etter å skade Ap