Norsk ekspert: – Reell mulighet for at atomvåpen kan bli brukt

Dette bildet ble frigitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA 10. september i år, og viser et arrangement til ære for landets atomfysikere, forskere og andre fagfolk som har bidratt til utviklingen av Nord-Koreas fryktede atomvåpenprogram, som er sterkt fordømt av FN.
Dette bildet ble frigitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA 10. september i år, og viser et arrangement til ære for landets atomfysikere, forskere og andre fagfolk som har bidratt til utviklingen av Nord-Koreas fryktede atomvåpenprogram, som er sterkt fordømt av FN. Foto: Str / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en situasjon nå hvor det faktisk ikke bare er en teoretisk mulighet, men en reell mulighet for at atomvåpen kan bli brukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer fra den nye direktøren for PRIO (Institutt for fredsforskning), Henrik Urdal. I et intervju med Nettavisen tegner han et dystert bilde av en verden som kan stå foran skjebnesvangre konflikter hvor partene velger å ta i bruk atomvåpen for å vinne en krig.

– Det er ekstremt viktig at man har et internasjonalt press på opprettholdelsen av de avtalene som begrenser utvikling og spredning av atomvåpen, understreker Urdal.

Les også: Trump og Putin varsler atomopprustning

– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

– Utgjør en ny, global trussel

Fredag kom Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med nye, urovekkende opplysninger om Nord-Koreas kontroversielle atomvåpenprogram.

Nå sier lederen for IAEA, Yukiya Amano, rett ut at Nord-Koreas prøvesprengninger og utvikling av atomvåpen representerer en global trussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Koreas siste prøvesprengning var mye kraftigere enn de foregående. Det betyr at Nord-Korea har gjort svært raske framskritt. Sammen med andre elementer utgjør dette en ny trussel. Og den er global, advarer Amano, ifølge Reuters.

Les også: – Trump er klar til å gå til krig mot Nord-Korea

– En nært forestående krise

– Begrense spredning av atomvåpen

Faren for atomkrig preger også PRIOs forslag til aktuelle kandidater til Nobels fredspris 2017.

PRIO-direktør Henrik Urdal har iranske Mohammad Javan Zarif og EUs Federica Mogherini øverst på sin liste. Begge har hatt sentrale roller som tilretteleggere i atomforhandlingene mellom Iran og EU, USA, Kina og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en tid hvor trusselen om bruk av kjernefysiske våpen har blitt mer reell, er det viktig at det slås ring om initiativer som bidrar til å begrense utvikling og spredning av atomvåpen. En pris til tilretteleggerne av «Iran-avtalen» vil også understreke at avtalen har et solid fundament som vil bestå selv om USA skulle trekke sin støtte, sier Urdal til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen

Neppe krig med det første, men…

(VIDEO: Nord-Korea truer med å skyte ned bombefly: – USA har erklært oss krig)

UNCHR, ECOWAS, De hvite hjelmene

På de to neste plassene på kandidatlista har PRIO-direktøren FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), samt redaktør og spaltist Can Dündar og avisen Cumhuriyet i Tyrkia.

Prio har også foreslått De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS) og deres innsats for å sikre demokratisk maktovertakelsen i Gambia, og deretter det syriske sivilforsvaret, kjent som De hvite hjelmene, og deres leder Raed al Saleh og deres arbeid for å redde liv og hjelpe skadde i det krigsherjede landet.

Nobel-sekretær: – Ikke spesielt vanskelig i år

Hvem som får årets fredspris blir først offentliggjort 6. oktober.

– Komiteen har ikke hatt sitt siste møte ennå. Det er aldri lett å finne frem til den mest verdige kandidaten, men årets prosess har ikke vært spesielt vanskelig, skriver Nobelkomiteens sekretær, Olav Njølstad, i en SMS til Nettavisen.

Les også: – Nord-Korea gjør klokt i å ikke teste Trump

Nord-Korea mener landets våpenprogram sørger for fred

(VIDEO: Nord-Korea: Vil være like sterke som USA)