Dansk minister har Muhammed-karikatur som bakgrunn på iPaden

Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg gir en klem til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) under et møte i Nordisk ministerråd tirsdag. Samme dag la Støjberg ut en Muhammed-profil på sin Facebook-profil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg gir en klem til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) under et møte i Nordisk ministerråd tirsdag. Samme dag la Støjberg ut en Muhammed-profil på sin Facebook-profil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks utlendingsminister Inger Støjberg bruker en omstridt Muhammed-karikatur som bakgrunn på sin iPad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har også lagt ut et skjermbilde av iPaden med Muhammed-tegningen på Facebook-kontoen sin.

I innlegget, som ble lagt ut tirsdag, skriver Støjberg at «vi skal være stolte over Muhammed-tegningene».

Onsdag kveld hadde hun fått nærmere 7.000 kommentarer på

innlegget.

Støjbergs sjef, statsminister Lars Løkke Rasmussen, sier på sin side at han ikke er stolt over noen tegning og at han selv ikke har noen Muhammed-tegning på sin telefon.

Les også : Solbergs Trump-etterligning går verden rundt

– Men jeg er glad for at vi lever i et land der man kan ha det, understreker han.

Muhammed-karikaturene førte i 2005 til rasende protester og boikott av danske produkter i en rekke muslimske land. I tillegg ble det rettet drapstrusler mot tegneren Kurt Westergaard og andre ansatte i Jyllands-Posten, som først publiserte de tolv tegningene av muslimenes profet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug ut mot Støre om gammel strid

Har planene klare

Årsaken til at Støjberg publiserer innlegget nå, er at Skovgaards Museum i Viborg på Jylland har besluttet å ikke vise de tolv omstridte Muhammed-karikaturene på en utstilling om blasfemi.

Støjberg fikk onsdag støtte fra sin partifelle, Venstres nestleder og finansminister Kristian Jensen.

I et intervju med dansk TV 2 hyller han ytringsfriheten som årsak til at Vest-Europa er en av verdens mest framgangsrike regioner, og han sier også at han tror det er bra for integrasjonen at «vi står fast på våre verdier».

Ifølge Jensen har utenriksdepartementet planene klare hvis Muhammed-tegningene igjen skulle gi Danmark oppmerksomhet i utlandet.

Aktuelt: Netanyahus sønn la ut antisemittisk karikatur

Karikaturstriden

Startet da den danske avisen Jyllands-Posten i 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed. I løpet av 2006 fant alvorlige voldshandlinger sted flere steder i verden, som reaksjon på publiseringen av karikaturene. Det var første gang noe som hadde blitt publisert i en nasjonal, nordisk avis fikk globale konsekvenser av en slik styrke. Karikaturene ble også begynnelsen på en årelang debatt rundt spørsmålene om ytringsfrihet versus religiøs sensibilitet, og om grensene for ytringsfrihet også i norsk lovgivning.

Attentatet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015, der 12 personer ble skutt og drept i redaksjonslokalene, må ses i forlengelse av denne karikaturstriden, og det medførte også et viktig skifte i debatten.

Les mer i Store Norske Leksikon