Solberg venter på svar fra KrF

<p>Statsminister Erna Solberg møter partilederne og nestlederne fra de tre samarbeidspartiene til nye samtaler onsdag.</p>
Statsminister Erna Solberg møter partilederne og nestlederne fra de tre samarbeidspartiene til nye samtaler onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener det gjenstår mye å snakke om når de fire partiene på borgerlig side møtes til nye samtaler onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg venter på avklaring etter at KrF har varslet at dette møtet kan bli det siste for deres del. Partilederne og nestlederne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre møtes til nye samtaler i komitéhuset på Stortinget klokka 14 onsdag.

– Vi skal høre tilbakemelding etter at KrF og Fremskrittspartiet har hatt møter internt i løpet av helgen, sier Solberg til NTB.

Vanskelig

KrF-leder Knut Arild Hareide oppsummerte helgens landsstyremøte i sitt parti med å gjenta budskapet fra valgkampen:

– Vi har sagt at hvis vi ikke lykkes med regjeringssamtaler, så går vi i opposisjon og forhandler fra sak til sak, lød budskapet.

For KrF er det uaktuelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet, og Hareide har innrømmet at det kan bli vanskelig å få til en regjering med dem selv, Venstre og KrF.

Aktuelt:

Høyre og Frp kan fort gå på et sviende asyl-nederlag

9.500 Ap'ere har svart: Slutt med «drittsnakkingen»

Snakke om politikk

Selv om Solberg ikke har gitt opp håpet om at samtalene skal fortsette, er hun forberedt på at KrF velger å gå i opposisjon.

– Jeg hører hva de sier om at de skal oppføre seg konstruktivt og vi skal få til ting. Vi må snakke om politiske saker, sier hun, og legger til:

– Vi har ekstremt mye felles gods gjennom de fire siste årene, og det er forventning regjeringen har fra det samarbeidet som det skal leveres på. Det er viktig at vi skaper broen i det uansett.

Aktuelt: Grande: Venstre har ikke bestemt seg

Ikke overbevist

De to partilederne og de fire nestlederne i KrF og Venstre hadde et sentrums-formøte på Stortinget mandag. Konklusjonen i etterkant var at «nå vet vi i hvert fall godt hva som er hverandres posisjoner».

Mens Venstre ikke har hatt noen interne møter etter dette, var KrF-ledelsen samlet til et nytt formøte på Stortinget onsdag.

Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke overbevist om at møtet onsdag blir det siste for KrFs del.

– Det gjenstår å se om KrF virkelig går ut, sa hun til NTB tirsdag.

Et annet spørsmål er om Frp ser seg tjent med en eventuell utvidelse av dagens Høyre-Frp-regjering bare med Venstre og med KrF på utsiden. Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen er blant dem som har advart på det sterkeste. Da må Frp først utkjempe et «bikkjeslagsmål» med Venstre i regjering, og deretter gyve løs på nye tøffe forhandlinger med KrF i Stortinget, er veteranens analyse.

Aktuelt:

Oljeprishopp gjør neppe Solbergs budsjettjobb lettere

Listhaug mener mange flyktninger får for dårlig tilbud

Personvernpolicy