Trump ut mot katalansk folkeavstemning

USAs president Donald Trump tok tirsdag imot Spanias statsminister Mariano Rajoy i Det hvite hus og slo samtidig et slag for at Spania må forbli samlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem dager før den omstridte folkeavstemningen i Catalonia søkte Rajoy støtte fra den amerikanske presidenten under et besøk i Washington. Og det fikk han.

– Jeg mener virkelig at folket i Catalonia bør bli værende med Spania. Jeg mener det er dumt å ikke gjøre det. Vi snakker om å bli værende med et virkelig storslagent, vakkert og svært historisk land, sa Trump da han under en pressekonferanse med Rajoy ble spurt om folkeavstemningen i Spanias nordøstlige region.

Rajoys regjering og spanske domstoler insisterer på at folkeavstemningen er lovstridig, og det er iverksatt en rekke tiltak for å stanse den.

Under pressekonferansen framholdt Rajoy at folkeavstemningen ikke vil kunne bli gjennomført på en ordentlig måte slik det er planlagt søndag.

– La oss ta til fornuft og få en slutt på hele denne historien, sa Rajoy.

De to lederne diskuterte en rekke saker, blant annet tiltak mot terrorisme, kampen mot IS, situasjonen i Nord-Korea og handelspolitiske spørsmål.

Les også: Trump til Puerto Rico etter massiv kritikk

Griper inn mot valglokaler i Catalonia

Spansk politi begynte tirsdag å gripe inn mot valglokaler som er tenkt brukt under folkeavstemningen om katalansk uavhengighet søndag.

Regionale myndigheter i Catalonia er fast bestemt på å gjennomføre folkeavstemningen, til tross for at spansk høyesterett og regjeringen i Madrid har fastslått at den er ulovlig.

Tirsdag varslet statsminister Mariano Rajoy at han ikke kommer til å delta på EU-toppmøtet i Estland fredag ettersom det da bare er to dager til den omstridte folkeavstemningen.

Samtidig forsøker spanske myndigheter å gjøre det de kan for å gjøre gjennomføringen praktisk umulig. Blant annet har regionens politistyrker fått ordre om å identifisere personer som har ansvaret for valglokalene.

En talsmann for politistyrkene i Cataloniacatalonia sier til nyhetsbyrået AFP at ordren er mottatt og vil bli fulgt på normalt vis.

Les også: Clinton slår tilbake: – Dette er toppen av hykleri

Nye NFL-stikk fra Trump

Holdningen til de katalanske politistyrkene er avgjørende for hvordan den planlagte folkeavstemningen kommer til å utspille seg. Styrkene nyter stor frihet, men må respektere spansk lov. Nå har mange katalanske politifolk havnet midt i en lojalitetskonflikt. For å sikre at styrkene samarbeider, ble de i helgen satt under innenriksdepartementets kontroll.

Spanske påtalemyndigheter truet allerede i midten av mai med at ordførere som stiller lokaler til disposisjon for folkeavstemningen, risikerer straffeforfølgelse. Det samme gjelder rektorer ved skoler og universiteter.

Påtalemyndigheten har også presset den katalanske valgkommisjonen til å gå av etter å ha truet med dagsbøter på 12.000 euro, tilsvarende om lag 112.000 kroner. I tillegg har politiet beslaglagt nesten 10 millioner stemmesedler og stengt 59 nettsteder som ga informasjon om folkeavstemningen.

Aktuelt:

Ordførere demonstrerte til støtte for folkeavstemning i Catalonia

Rasende katalanere samler seg til nye protester

Personvernpolicy