Åpent hvor Grande står om Hareide går

Det er usikkert om Venstre-leder Trine Skei Grandefortsatt vil stå ved statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensens (Frp) side dersom KrF-leder Knut Arild Hareide (t.h.) takker for seg.
Det er usikkert om Venstre-leder Trine Skei Grandefortsatt vil stå ved statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensens (Frp) side dersom KrF-leder Knut Arild Hareide (t.h.) takker for seg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Onsdagens møte på borgerlig side kan bli det siste for KrFs del. Men hva Venstre i så fall gjør, er et åpent spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide varsler at onsdagens samtaler med regjeringspartiene for hans del kan bli de siste i denne omgang.

– Det kan det bli, men vi skal ikke konkludere før møtet. Vi har sagt at hvis vi ikke lykkes med regjeringssamtaler, så går vi i opposisjon og forhandler fra sak til sak, sa Hareide da han gjestet NRKs Politisk kvarter.

Bakgrunn: Hareide: Mulig siste forhandlingsmøte denne uken

Nytt møte

Kristelig Folkeparti og Venstre skal onsdag møte regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet til nye samtaler om regjeringsalternativer og viktige politiske saker. Hareide mener mye taler for at det verken blir en sentrum-Høyre-regjering eller noen form for avtale med den sittende Høyre/Frp-regjeringen.

– Det er jo dette som har vært regelen mer enn unntaket i norsk politikk, sier Hareide.

Om Venstre-leder Trine Skei Grande vil følge alliansepartneren ut døra dersom KrF trekker seg fra samtalene, er uklart. Flere i Venstre vektlegger at det er viktig å holde sammen med KrF, men hun står langt friere enn Hareide når det gjelder forholdet til Frp.

Aktuelt: Hareide stenger døra for Frp – kaster ikke nøkkelen

God tid

Regjeringspartiene og Venstre har gjentatte ganger slått fast at de har god tid på å avklare samarbeidsspørsmålet. Grande viste i forrige uke til at regjeringen først skal legge fram et budsjett, som støttepartiene ikke har hatt noen direkte innflytelse på, og at det deretter blir budsjettforhandlinger på Stortinget.

Grande har imidlertid ikke gitt opp håpet om en borgerlig regjering uten Frp og viser til signaler fra statsminister Erna Solberg (H).

– Signalet fra Erna er at hun er villig til å begynne med blanke ark for å få til en regjering med et politisk fundament. Det politiske fundamentet bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen. Det er sakene som bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen, sier Grande til NRK.

Aktuelt:

MDG-Une: Derfor gikk det ikke som vi ønsket

Støre forsvarte verdi-angrepet på Solberg: – Handler ikke bare om hva som er lurt

Bondevik: – Bortkastet å spekulere i regjering med Frp

Personvernpolicy