Brexit-skygge over optimistisk Labour-landsmøte

Labours partileder Jeremy Corbyn (tv) og nestleder Tom Watson under åpningen av partiets landsmøte i Brighton.
Labours partileder Jeremy Corbyn (tv) og nestleder Tom Watson under åpningen av partiets landsmøte i Brighton. Foto: Stefan Rousseau / AP

Det er en Labour-leder full av selvtillit som nå samler sine tropper til landsmøte i Brighton. Ingen snakker lenger om å skifte ut Jeremy Corbyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden var det et britisk arbeiderparti i dyp krise som samlet seg til landsmøte. Corbyn hadde blitt utfordret som partileder, et klart flertall i egen parlamentsgruppe hadde erklært mistillit til ham, men Corbyn nektet å gå av.

Søndag kunne han åpne et landsmøte som leder for et parti i medvind. Siden parlamentsvalget i juni har Labour ledet på Theresa Mays konservative parti på de fleste meningsmålinger. En meningsmåling gjort 22. september viste en oppslutning for Labour på 43 prosent, mot Det konservative partiets 38 prosent.

Tre millioner flere stemmer

Flere briter vil riktignok fremdeles ha Theresa May enn Jeremy Corbyn som statsminister, men ingen politiske kommentatorer ler lenger når Corbyns navn nevnes som en framtidig britisk regjeringssjef.

– Alle kommentatorer avskrev oss i april, og i juni måtte de spise i seg ordene, sa Corbyn i et intervju med BBC før landsmøtet åpnet i Brighton søndag.

Mens statsminister Theresa Mays konservative parti mistet sitt flertall i det britiske underhuset i valget i juni, gikk Labour fram med 30 seter. Partiet fikk 12,9 millioner stemmer, over tre millioner flere enn i valget i 2015.

– Valget har endret politikken i dette landet. Regjeringen mangler enhver form for retning, sa Corbyn i et intervju med avisa Guardian før landsmøtet.

Brexit-krangel

Spørsmålet som er ventet å skape mest strid på landsmøtet, er brexit. Allerede på landsmøtets første dag satt brexit sinnene i kok da partiets EU-vennlige gruppe ikke fikk tilslutning til å få på dagsorden en debatt og avstemning om Storbritannia skal fortsette å være en del av EUs indre marked etter brexit.

EU-tilhengerne ville ha en avstemning for å spikre partiets holdning, men det ble blokkert av partileder Jeremy Corbyns støttespillere i fagbevegelsen og grasrotbevegelsen Momentum, skriver The Times.

– Dette er et slag i ansiktet for aktivister som stemte for å bli i EU, sier Labours parlamentsmedlem Mary Creagh til BBC.

Labours finanspolitiske talsmann John McDonnell sier at landsmøtets delegater ikke ønsker å skape en splittelse på grunn av brexit, skriver Guardian.

Myk tilnærming

En undersøkelse viser ifølge BBC at 66 prosent av Labours medlemmer er for at Storbritannia skal forbli i EUs indre marked.

Den venstreorienterte Corbyn er kjent som EU-skeptiker. Han fikk mye kjeft for å ha gjort en laber innsats i brexit-valgkampen, der partiets standpunkt var at Storbritannia fortsatt måtte forbli i EU.

– Labour er tilhenger av en myk brexit, og det må Corbyn være med på enten han liker det eller ikke. Labours dårlige innsats i brexit-valgkampen ble tolket som om at Corbyn egentlig ønsket Storbritannia ut av EU. Så han er nok delt mellom sitt personlige syn og sitt offisielle syn, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Personvernpolicy