Tyske liberalister øyner håp om regjeringsmakt

Christian Lindner har klart å løfte liberale FDP (Fridemokratene) fra et katastroferesultat på 4,8 prosent i valget i 2013 til mellom 9 og 10 prosent på gallupen.
Christian Lindner har klart å løfte liberale FDP (Fridemokratene) fra et katastroferesultat på 4,8 prosent i valget i 2013 til mellom 9 og 10 prosent på gallupen. Foto: Ralf Hirschberger / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget for fire år siden ble en katastrofe for liberale FDP. Nå gjør partiet comeback med ny leder og standpunkter som rokker ved det vante i tysk politikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FDP- (Fridemokratene) mistet samtlige seter i nasjonalforsamlingen da partiet kom under sperregrensa i 2013.

Nå håper partiet på bronseplass. Men feltet er svært tett, og både høyrepopulistiske AfD og venstreradikale Die Linke kan gå forbi når tyskerne går til urnene førstkommende søndag.

De tre partiene ligger alle på rundt 10 prosent i målingene, med et sprik på ett til to prosentpoeng i hver retning.

Ny leder

Det som likevel er klart, er at valgresultatet ligger an til å bli et formidabelt comeback for FDP. Partiet regnes også som en svært aktuell koalisjonspartner for statsminister Angela Merkel og hennes kristenkonservative partikoalisjon CDU/CSU.

Suksessen forklares i stor grad med partiets karismatiske nye leder Christian Lindner.

Lindner er 38 år gammel og har bakgrunn som rallykjører og entreprenør. I valgkampen har han nærmest stått alene om å fronte partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har han provosert med kontroversielle standpunkter i innvandringssaken, i EU-spørsmål og i diskusjonen om forholdet til Russland.

Fakta om politiske partier i Tyskland

* CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.

* CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.

* SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.

* FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.

* Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.

* Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.

* AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Vil ha løsning for Russland

I et intervju med avisa Bild sa Lindner at flyktninger ikke bør få permanent opphold. De bør vende tilbake til hjemlandene så snart situasjonen tillater det, fastholdt han.

– Det er ikke noen menneskerett å velge sitt sted på jorden, sa Lindner.

Lindner har også vakt oppsikt med uttalelser om at EU «midlertidig» bør godta Russlands ulovlige annektering av Krim-halvøya i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har så langt insistert på at sanksjonene mot Russland ikke kan oppheves før russerne begynner å overholde Minsk-avtalene, de to fredsavtalene som er inngått for Ukraina. Lindner mener på sin side at dette kravet bør settes til side.

Uttalelsen har fått hard medfart i tysk presse, der den er blitt beskrevet som «bisarr», «ydmykende» og «et selvmål».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik foregår valget i Tyskland

* Valget til nasjonalforsamling i Tyskland holdes søndag 24. september.

* Omtrent 61,5 millioner tyskere har stemmerett i valget, der det skal velges 598 medlemmer til Forbundsdagen for en periode på fire år.

* Statsminister Angela Merkels kristenkonservative partiallianse CDU/CSU leder på gallupen med en oppslutning på rundt 36,5 prosent i snitt. Sosialdemokratiske SPD, som ledes av Martin Schulz, får en oppslutning på rundt 22,5 prosent i snitt.

* I alt seks partier ligger an til å komme over sperregrensa. De fire siste er venstreradikale Die Linke, miljøpartiet Grüne, liberale FDP og ytre høyre-partiet AfD.

Skeptiske til euroreform

I spørsmålet om reform av eurosonen har Lindner lagt seg på en hard linje.

FDP har vært sterkt kritisk til krisehjelpen som Hellas har fått for å komme seg ut av finanskrisen og den påfølgende gjeldskrisen.

Partiet har heller ikke mye til overs for reformforslagene som nå er oppe til diskusjon i EU, deriblant en plan om å lage et eget budsjett for eurosonen og om å opprette et permanent pengefond som kan gi kriselån til land som trenger det.

Kommer FDP i regjering, kan det dermed bli svært vanskelig for EU å komme videre med reformplanene.

Mangler flertall

Slik meningsmålingene ser ut i dag, ligger imidlertid ikke FDP og CDU/CSU an til å få flertall.

Et annet alternativ er en trepartikoalisjon der også miljøpartiet Grüne er med. Men den politiske avstanden mellom disse tre partiene er stor, og en slik koalisjon kan dermed bli vanskelig å stable på beina.

Kritiske røster mener det kanskje er like greit at FDP ikke får regjeringsmakt.

«Lindners utblåsinger viser at de liberale ikke er modne nok til å gå inn i en regjering», skrev Berlin-avisa Tagesspiegel nylig.

«FDP har ingen som kan tøyle en leder som har tatt en populistisk retning», advarte avisa.