Gjest hos «Skavlan»

Historiker og forfatter Timothy Snyder: – Trump er en tyrann

I beste sendetid kritiserer den anerkjente amerikanske forfatteren og historieprofessoren Timothy Snyder (48) USAs president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Er Trump en potensiell tyrann?, spør programleder Fredrik Skavlan?

– Selvfølgelig er han det, svarer Snyder.

NRKs populære talkshow-program kan ofte skilte med seertall på om lag én million. I fredagens program deltar også Norges statsminister Erna Solberg (H) i samtalen med Timothy Snyder.

På «Skavlan» begrunner den amerikanske historieprofessoren, som har doktorgrad i moderne europeisk historie, hvorfor han mener Trump utgjør en fare for demokratiet og verdensfreden.

Les også: Historieprofessor: – Vi må forstå at Trump er en sjeldent farlig person

Trump får FN-kritikk for å spre journalist-hat

Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse

– Moderne tyranner

– Trump snakker om journalister som folkets fiender, han omtaler dommere som «såkalte dommere», og han bruker sin autoritet til å undergrave lover og regler. Dette er hva moderne tyranner gjør, sier Snyder i programmet.

USAs president Donald Trump Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump Foto: NTB scanpix

Han er blant annet kjent for boken «Dødsmarkene, Europa mellom Hitler og Stalin», som tar for seg massedrap av 14 millioner sivile og krigsfanger under Josef Stalin og under Hitler-Tyskland. Boken ble av flere internasjonale aviser og magasiner kåret til årets beste bok i 2010.

Timothy Snyder, som behersker ti europeiske språk, har vært tilknyttet Harvard University Massachusetts og akademiske institutter i Paris, Warszawa og Wien. Siden 2001 har han vært ansatt ved Yale University hvor han er professor i historie med Øst-Europa, Sentral-Europa og holocaust som sine spesialfelt.

Les også: Venezuelas president kaller Trump for «den nye Hitler»

Kim Jong-un kaller Trump sinnsforvirret

Anmelder: «Boken burde vært pensum»

I sin nyeste bok «Om tyranni, 20 ting vi kan lære av det 20. århundre» skriver Snyder om frykten for at USA nærmer seg tyranni:
«Dagens amerikanere er ikke smartere enn europeerne, deres demokratier ble overgitt til fascisme, nazisme og kommunisme i det 20. århundre.»

Aftenpostens anmelder Gunnar Kagge skrev dette i sin anmeldelse 9. september:

«Boken er en hyllest til dem som ikke går i takt, som tenker selv og som leter etter fakta. Snyders bok kan rive oss ut av nettets ekkokamre, der alle er enige om at de andre ikke bare tar feil, men er mindreverdige. Helst burde både diktet og Snyders 110 sider lange tekst være pensum i både skolen og på universitetet», skriver Kagge.

Les også: Tre av fire amerikanere stoler ikke på Trump

Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden