Schulz freder pensjonsalder på 67 år for å kapre eldre velgere

Sosialdemokraten Martin Schulz har ennå ikke gitt opp håpet om å bli Tysklands neste statsminister.
Sosialdemokraten Martin Schulz har ennå ikke gitt opp håpet om å bli Tysklands neste statsminister. Foto: Matthias Schrader / AP

Tysklands opposisjonsleder Martin Schulz forsøker å lokke eldre velgere til å stemme sosialdemokratisk i et siste forsøk på å lokke velgere fra Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse mandag lovet Schulz at han ikke under noen omstendighet vil øke pensjonsalderen fra 67 til 70 år.

56,1 prosent av de tyske velgerne er 50 år eller eldre, ifølge tysk statistikk, og Tysklands befolkning har også den eldste gjennomsnittsalderen i EU, 45 år.

Det sosialdemokratiske partiet SDP sitter nå i en regjeringskoalisjon med Merkels høyreparti CDU, men Schulz lover at dette er en sak som ikke er til forhandling hvis det skulle bli aktuelt med et tilsvarende regjeringssamarbeid etter valget 24. september.

Fakta om politiske partier i Tyskland

* CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.

* CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.

* SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.

* FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.

* Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.

* Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.

* AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

De to andre kravene som Schulz sier at SDP ikke vil fire på, er likelønn mellom kvinner og menn og lik rett til utdanning for alle.

– Brexit i Europa, Trump i USA, høyreekstremister i nasjonalforsamlinger, mange mennesker er bekymret for demokratiet. Dere kan være sikre på at jeg vil beskytte og forsvare våre verdier, sa Schulz på en pressekonferanse mandag.

SDP ligger fortsatt langt etter CDU på meningsmålingene med 24 prosents oppslutning mot CDUs 38 prosent.

Slik foregår valget i Tyskland

* Valget til nasjonalforsamling i Tyskland holdes søndag 24. september.

* Omtrent 61,5 millioner tyskere har stemmerett i valget, der det skal velges 598 medlemmer til Forbundsdagen for en periode på fire år.

* Statsminister Angela Merkels kristenkonservative partiallianse CDU/CSU leder på gallupen med en oppslutning på rundt 36,5 prosent i snitt. Sosialdemokratiske SPD, som ledes av Martin Schulz, får en oppslutning på rundt 22,5 prosent i snitt.

* I alt seks partier ligger an til å komme over sperregrensa. De fire siste er venstreradikale Die Linke, miljøpartiet Grüne, liberale FDP og ytre høyre-partiet AfD.

Personvernpolicy