Giske ny finanspolitisk talsperson i Ap

<p>Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med nestleder Trond Giske og Marianne Marthinsen, under Aps landsstyremøte.</p>
Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med nestleder Trond Giske og Marianne Marthinsen, under Aps landsstyremøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Arbeiderpartiet gjør Trond Giske til finanspolitisk talsperson framfor Marianne Marthinsen, som gjerne ville fortsette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Trond Giske, den ene av Aps to nestledere, får den mer framtredende posisjonen som fraksjonsleder i finanskomiteen, er det den andre nestlederen Hadia Tajik som får oppgaven å være parlamentarisk nestleder i Ap.

Tajik blir også leder for arbeids- og sosialfraksjonen i Arbeiderpartiet.

Partileder Jonas Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

– Greit å opplyse

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

– Arbeidet i komiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i, synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

Støre ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Stenseng.

Bakgrunn: Støre skal ha åpnet for at Giske overtar som finanspolitisk talsperson for Marthinsen

Giske: – Marthinsen har ikke gjort noe feil

Fordelingen av vervene i Aps nye stortingsgruppe tas med lave skuldre, ifølge Giske selv. Han avviser at hun har gjort noe feil som gjør at hun nå erstattes.

– Vi har hatt en diskusjon i partiledelsen om hvordan vi bruker våre ressurser. Verken Marianne Marthinsen eller Dag Terje Andersen har gjort noe feil, sier Giske.

At Giske får en mer framtredende posisjon som finanskomiteens leder, utlignes i noen grad av at Tajik i tillegg får jobben som parlamentarisk nestleder.

Men det er ikke snakk om noen maktbalanse, ifølge Giske.

– Vi er alle på samme lag. Det er ikke unaturlig at partiledelsen snakker oss imellom og at partiet ser på gruppa på nytt, som en helhet, etter et valg, sier han.

Kritikken fra enkelte i partiet som mener vrakingen av Marthinsen ikke hører hjemme i et parti som holder likestillingssaken høyt, har Giske følgende å si:

– Det er lov å ha sterke følelser rundt oppgaver som folk skal ha i stortingsgruppa. Jeg kan love at det blir en jevn kjønnsbalanse mellom de tolv fraksjonslederne våre. Dette er noe vi tar med lave skuldre og som jeg er sikker på at partiet vil lande på en god måte, sier han.

Rådgivere sier opp

NRK melder torsdag ettermiddag at to Ap-rådgivere trekker seg fra sine stillinger. Årsaken til det skal være misnøye med at Marthinsen ikke fikk beholde jobben som finanspolitisk talsmann.

Ifølge statskanalen skal det være Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg som har sagt opp sine stillinger. Begge to har jobbet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Aktuelt: Støre forsvarte verdi-angrepet på Solberg: – Handler ikke bare om hva som er lurt

Kjønnsperspektiv

Også kjønnsperspektivet er blitt trukket fram som et argument i maktkampen.

Tidligere statssekretær og Ap-representant Laila Gustavsen har i et innlegg på Facebook argumentert sterkt for Marthinsen. Hun reagerer sterkt på argumenter om at Ap trenger en erfaren mann i denne posisjonen dersom det skulle bli regjeringskrise i løpet av perioden.

Oslo Arbeiderparti – som er det største fylkeslaget i Ap – stiller seg bak Marthinsen.

– Når Marianne Marthinsen selv ønsker å fortsette som finanspolitisk talsperson, mener vi det er naturlig at hun får fortsette, sa Oslo Aps leder Frode Jacobsen til NTB onsdag.

Aktuelt:

Nå skal Ap finne ut hvor valgkampen strandet

Ap-veteran mener Støre ble utsatt for grov hets under valget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden