Borgerlig avklaring kan ta måneder

<p>Venstreleder Trine Skei Grande , statsminister Erna Solberg, Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide utenfor NRK dagen etter valget.</p>
Venstreleder Trine Skei Grande , statsminister Erna Solberg, Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide utenfor NRK dagen etter valget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande fastholder at et regjeringssamarbeid med Frp er lite sannsynlig. Men en endelig avklaring kan la vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har god tid, sa Venstre-lederen på vei inn til det første møtet med den nye stortingsgruppa onsdag ettermiddag.

– Vi har en regjering som har laget et budsjett som har gått i trykken, og som vi ikke har hatt noen innflytelse på. Det må regjeringen få lov til å legge fram, og så får vi forhandle ut ifra det mandatet som velgerne har gitt oss, sier hun.

Les også: DN: Regjeringen lokker KrF med utenriksministerposten

Kan ta tid

Grande går dermed langt i å antyde at en avklaring uansett ikke vil komme før budsjettet legges fram i oktober. Etter det NTB forstår er det sannsynlig at Venstre også vil avvente budsjettforhandlingene på Stortinget, som tidligst ventes å være ferdig et godt stykke ut i november.

Spørsmålet er om statsminister Erna Solberg (H) ønsker en avklaring tidligere enn dette, ikke minst fordi det ligger an til rokeringer i regjeringen når utenriksminister Børge Brende (H) trer av i oktober.

Les også: SV: – Tviler på at regjeringen holder i fire år

Frp-samarbeid

Venstre-profil Abid Raja åpnet allerede i januar for å gå i regjering med Frp. Nå er han taus om hva han mener og sier det ikke haster for partiet å avklare saken.

– Det jeg skrev i januar, var et notat for å diskutere ulike strategier. Nå skal stortingsgruppa og landsstyret diskutere spørsmålet om samarbeid. Jeg vil gjøre mitt syn kjent for partiet før jeg legger det fram for offentligheten, sier Raja til NTB.

NTB omtalte i januar et internt notat som Raja hadde utarbeidet i forkant av en strategisamling i Venstre. Blant en av flere anbefalinger åpnet Raja for at partiet kunne innlede regjeringssamarbeid med Frp og Høyre. Med tre eller fire statsråder vil Venstre få økt oppmerksomhet, større gjennomslag og stå sterkere foran valget, argumenterte han.

Les også: Solberg vil lokke Venstre inn i regjering

– Lite aktuelt

Gruppemøtet i Venstre onsdag er et såkalte konstituerende møte, der Trine Skei Grande vil bli gjenvalgt som parlamentarisk leder. Gruppa skal i tillegg vurdere hvilke komiteer Venstre skal prioritere, men også starte diskusjonen rundt samarbeidet på borgerlig side.

– Vi gikk til valg på å få til en blågrønn regjering. Det håper jeg at vi kan få til gjennom forhandlinger. Så har jeg hele tiden sagt at det er lite sannsynlig at vi går i regjering med Frp. Det gjelder fortsatt, sa Grande.

På spørsmål fra pressen om hvor mye det frister med en ministerpost, svarer hun som følger:

– Jeg har hatt tilbud om ministerpost i fire år. Hvis det var det viktigste i livet mitt, så hadde vi vært der alt.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror det blir en vaklevoren regjering

Lofoten

Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja står øverst på Venstres kravliste foran borgerlige forhandlinger. Onsdag sier Høyre-kilder til VG onsdag at partiet er villig til å ofre kravet om konsekvensutredning for å få Venstre og eventuelt KrF inn i regjering.

– Det vil alltid ha en pris eller en motytelse å gi fra seg noe. Ingenting er klart nå, og det politiske resultatet vil nok avhenge av hva slags form for samarbeid man ender opp med til slutt, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til avisen.

Les også: KrF-Hareide presiserte: – Garanterer ikke fire nye år med Solberg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden