Venezuelas president kaller Trump for «den nye Hitler»

Video: USAs president talte til FNs generalforsamling i går, og truet Nord-Korea med «total ødeleggelse».

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Donald Trump talte til FNs generalforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk en høylytt og urolig mumling gjennom FNs hovedforsamling da Trump i går kalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un «rakettmannen» som er ute på et «selvmordsoppdrag». Dette var den amerikanske presidenten sin første tale i FN.

– Det er på tide at Nord-Korea forstår at den eneste framtiden de har, er uten atomvåpen, sa Trump og slo fast at USA har styrken som skal til for å ødelegge Nord-Korea fullstendig.

– Hvis vi blir tvunget til å forsvare oss eller våre allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å utslette Nord-Korea, sa han.

NUPI-forsker Sverre Lodgaard understreker alvoret i trusselen.

– Istedenfor å snakke om fredelige løsninger, snakker Trump altså om militære alternativer – som om hans rådgivere har gitt ham en mulighet til å legge Nord-Korea flatt. Trump tar i bruk uvanlig sterk tale, og faren ved dette er at bordet fanger, sier Lodgaard til NTB.

Les også: Stiller spørsmål ved Trumps mentale helse

– Helt uakseptabelt

Statsminister Erna Solberg sa til NTB at Trumps ordbruk kan akselerere den negative utviklingen, og at konflikten må løses diplomatisk.

Trump sendte også et stikk til Venezuela og deres president Nicolas Maduro under gårsdagens tale. Den amerikanske presidenten anklaget Maduros regime for å drive sitt land til randen av kollaps.

Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: AP / NTB scanpix
Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: AP / NTB scanpix

– Det sosialistiske regimet i Venezuela har brakt en blomstrende nasjon ned i ruinene. Folk sulter og landet deres kollapser. Det er helt uakseptabelt, uttalte Trump.

Les også: Historieprofessor: – Vi må forstå at Trump er en sjeldent farlig person

– Truet meg til døden

Uttalelsene skal ikke ha falt i god jord hos Maduro. Venezuelas president var selv ikke til stede på gårsdagens møte, men satt ikke stille i båten av den grunn.

– Dette er aggresjon fra den nye Hitler av internasjonal politikk, Mr Donald Trump, mot folket av Venezuela. Ingen truer og eier Venezuela, svarte Maduro.

Trump sa også i sin tale at han var villig til å aksjonere mot Venezuela. Dette utspillet reagerte også Maduro på:

– Jeg forstod talen slik at Donald Trump truet Venezuelas president til døden, avsluttet Maduro.

Les også: Solberg: Tror Trump vil forstå at han trenger venner

Politisk krise

I oktober i fjor tilrettela Vatikanet og De søramerikanske lands union samtaler som endte med at opposisjonen forlot forhandlingsbordet fordi noen av disse betingelsene ikke ble møtt.

En demonstrasjon mot regjeringen i Venezuela i hovedstaden Caracas. Foto: NTB scanpix
En demonstrasjon mot regjeringen i Venezuela i hovedstaden Caracas. Foto: NTB scanpix

Siden da har den politiske krisen i Venezuela eskalert, med nesten daglige demonstrasjoner siden april i år. Maduro sørget i sommer for å opprette en grunnlovsgivende forsamling som fratok den folkevalgte opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen dens lovgivende makt.

Demokratiet i Venezuela er knapt levende, om det er i live i det hele tatt, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

– President Nicolás Maduro ble valgt av folket. Siden den gang har demokratiets levekår blitt forringet. Nå er det vel knapt i live, om det lever i det hele tatt, sier han.

Les også: Maduro åpner for dialog med opposisjonen

125 er blitt drept

FNs menneskerettskontor la i august fram en ny rapport der det heter at Maduro har innført en undertrykkende politikk som skaper frykt i befolkningen. Myndighetene går systematisk til verks for å slå brutalt ned på demonstrasjoner og politisk motstand, noe som går på bekostning av innbyggernes rettigheter og frihet, heter det i rapporten.

125 personer er blitt drept i sammenstøt under demonstrasjoner i Venezuela, heter det i rapporten. FN slår fast at landets sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av drapene.

Al Hussein og hans kolleger har i rapporten dokumentert alvorlige brudd på rettssikkerhet og regler om behandling av pågrepne. I noen tilfeller dreier det seg om tortur, skriver han, og nevner blant annet bruk av elektrosjokk, kvelning, alvorlige slag og trusler om seksuelle overgrep.

Les også: Paven blir bedt om å legge press på Maduro

Personvernpolicy