– Skepsis til religion kan ødelegge for KrF

Helge Simonnes sier det har utviklet seg en økende frykt og skepsis til religion i det norske samfunnet, noe som bidrar til å ødelegge for Kristelig Folkeparti.
Helge Simonnes sier det har utviklet seg en økende frykt og skepsis til religion i det norske samfunnet, noe som bidrar til å ødelegge for Kristelig Folkeparti. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt skepsis til religion i Norge ødelegger for Kristelig Folkeparti, som bør vurdere å bytte navn, mener tidligere Vårt Land-redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har utviklet seg en ganske økende frykt og skepsis til religion i det norske samfunnet. Frykten eskalerer fordi vi har sett hva som utløses av islamsk fundamentalisme. Det smitter over, og religion blir opplevd som noe suspekt og i hvert fall ikke noe som skal styre landet. Det ligger dypt i folk, sier den profilerte eks-redaktøren Helge Simonnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For et parti som har ordet «kristelig» i navnet, får det konsekvenser.

– Jeg har møtt folk som smiler litt oppgitt av seg selv når KrF har fått høy score på deres test på valgomater. Reaksjonene viser at det er uaktuelt å stemme på partiet, selv om de er enige i partiets politiske innhold, sier han.

Aktuelt: SV: – Tviler på at regjeringen holder i fire nye år

Ifølge ANB gikk 13.000 av velgerne i år til Høyre og 9.000 til Frp. Samtidig har partiet mistet 8.000 til Senterpartiet og 4.000 til Ap. I år fikk KrF 4,2 prosent av stemmene ved årets stortingsvalg, og partiet berget seg over sperregrensen for utjevningsmandater med bare 5.500 stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti ble stiftet i 1933 i Bergen. Historikere ser på partidannelsen som en avskalling fra Venstre. Noe av bakgrunnen for stiftelsen var kulturkampen i Norge på 1930-tallet. Blant annet ble Gud fremstilt i menneskeskikkelse i teaterstykket «Guds grønne enger» på Nationaltheatret, til sterke protester fra kristne miljøer i Norge. Det samme teaterstykket utløste også Arnulf Øverlands foredrag om kristendommen som «den tiende landeplage».

Aktuelt:

Dagen-redaktør frykter KrF kan forsvinne fra rikspolitikken

Hareide vil stille fem krav til Solberg