Listhaugs spinndoktor takker Arbeiderpartiet: – Kritikken var en gavepakke

Sylvi Listhaug snakker med journalister etter et besøk på medborgarkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm. Espen Teigen til høyre i bildet.
Sylvi Listhaug snakker med journalister etter et besøk på medborgarkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm. Espen Teigen til høyre i bildet. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

RÅDHUSPLASSEN (ABC Nyheter): Sylvi Listhaugs høyre hånd, Espen Teigen, retter en takk til Arbeiderpartiets valgkampstrateger på Youngstorget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fire år i regjering og svake meningsmålinger før valgkampens innspurt, var det mange som trodde på et regjeringsskifte.

«Dette valget skulle være umulig å tape for Ap. Men de klarte det», skrev Dagsavisens kommentator Hege Ulstein.

Årets valg endte med jubel for Erna Solberg og Siv Jensen, og Sylvi feiret på Facebook:

«Fantastisk resultat for FrP og ikke-sosialistisk flertall!! Møre og Romsdal ble landets beste FrP-fylke. 😄 👍Hurra 🎉»

24-åring med hendene på Listhaugs ratt

24-år gamle Espen Teigen fra Stjørdal i Nord-Trøndelag har på kort tid rukket å bli en omdiskutert skikkelse i norsk offentlighet.

Sylvi Listhaug ble omsvermet av norsk presse etter angrepet på teologen. I bakgrunn Espen Teigen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Sylvi Listhaug ble omsvermet av norsk presse etter angrepet på teologen. I bakgrunn Espen Teigen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

I februar 2016 ble han politisk rådgiver for Norges mest omstridt politiker, Sylvi Listhaug.

Han omtales som mannen bak Listhaugs Facebook-sukess.

I valgkampen har han aldri vært langt unna Listhaug da hun har skapt debatt og provosert. Som da Listhaug foran 500 muslimer i august gikk i strupen på den muslimske teologen Muhammad Tahir-ul-Qadri, stod Teigen med sekken på ryggen, trippet nervøst og avsluttet med å glise bredt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Listaug til angrep på teolog

– Jeg var redd valget bare skulle handle om Erna og Jonas-duellen, sier Teigen til ABC Nyheter en uke etter valgresultatet.

Med rekordlave asyltall i Norge, klarte likevel Frp å få innvandring og Listhaug til å bli et hett tema i valgkampen.

Listhaugs spinndoktor Teigen mener Fremskrittspartiet og Listhaug fikk valgkampen i akkurat det sporet de ville.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke det er noe jeg ville gjort annerledes eller endret. Både Siv og Sylvi traff med utspillene og Siv var veldig god i alle debattene, sier Teigen og peker blant annet på opptakten til valgkampen.

Pressekonferansen hvor Frp lanserte ønske om asylsentre i Afrika og stengte grenser, tror Teigen var et viktig oppspark til valgkampen.

Takker Arbeiderpartiet: – En gavepakke

I valgkampens siste uker, gikk Jonas Gahr Støre til flere tøffe angrep på Erna Solbergs ledelse og advarte mot et kaldere samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG valgte Arbeiderpartiet strategisk å gå til angrep på Erna Solberg for at hun har tatt med Frp inn i regjering.

Ap-lederen pekte spesielt på Listhaugs retorikk.

Det mener Teigen var en «gavepakke» til Frp og borgerlig side. Utspillet kom i etterkant av den omstridte Rinkeby-turen.

– Alle skjønner at Sylvi Listhaug er i Rinkeby for å skremme, sa Gahr Støre.

– At Arbeiderpartiet skulle bite så lett på og kritisere oss så sterkt med de største kanonene, hadde jeg ikke trodd, sier Teigen og fortsetter:

– Sylvi og Siv klarte å få den valgkampen dit Fremskrittspartiet ville, og med god hjelp fra Arbeiderpartiet. Retorikkritikk førte bare til å styrke inntrykket av at vi er strengest på innvandringspolitikk og i tillegg få opp innvandring som et tema i valgkampen. Til slutt så tjente utspillene om et kaldere samfunn oss, mener Teigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er dere tjent med at dere blir kritisert?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, og det tjente oss at de riktige folkene fyrte. At Audun Lysbakken fyrer er ikke noe nytt, men at Jonas Gahr Støre og Trond Giske gikk i den fella med å angripe Sylvi så sterkt er jeg overrasket over.

– Hvorfor det?

– Når de vet at en stor andel av deres velgere liker måten hun fremfører budskap på og den politikken hun forfekter, så fremmedgjør dem en egen del av sine velgere og samtidig som de oppildner våre, sier Teigen som ikke forstår Arbeiderpartiets strategi i innvandringspolitikken.

– De gir ikke et bein til den liberale siden i partiet engang, så det ender opp med en strategi der de oppnår ingenting, bortsett fra å bruke opp taletid på å fremheve Listhaug. De har ingen reell oppmykning å tilby velgerne i sin politikk, men ender med å kritisere retorikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tjent på at Arbeiderpartier er blitt forbanna

Espen Teigen er politisk rådgivere for Sylvi Listhaug, og mannen bak Listhaugs suksess på Facebook. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Espen Teigen er politisk rådgivere for Sylvi Listhaug, og mannen bak Listhaugs suksess på Facebook. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Vi har tjent på at Arbeiderpartiet er blitt forbanna. At SV blir forbanna, tror jeg de tjener på, men Arbeiderpartiet har en helt annen velgerggruppe. Når du har en så bred base som Ap må du veie flere hensyn, og de har ikke tilpasset seg virkeligheten folk flest oppfatter, sier Frp-rådgiveren.

– Hvordan påvirket det valget at Støre ble tydeligere i sin kritikk av Listhaug?

– Jeg tror det var en fortsettelse av en virkelighetsbeskrivelse som folk ikke kjente seg igjen i. Fordi Norge er ikke blitt et kaldere samfunn slik folk flest oppfatter det. Kanskje en liten andel opplever at vi har blitt kaldere fordi vi har blitt strengere på innvandring, men jevnt over er nordmenn rause folk som gjør sitt beste og da blir det på en måte en kritikk mot nordmenn som Erna presiserte, sier Teigen og mener man heller burde kritisert Frp for reell politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir som om vi skulle brukt taletid på å skryte av Arbeiderpartiets politikk, fordi det Arbeiderpartiet gjør er å synliggjøre at vi er strenge og det er slik vi ønsker å fremstå.

Les saken: Erna Solberg: Ingen grunn til å si at nordmenn er blitt kaldere

Enig med Willoch

– Kåre Willoch sa i forrige uke at Frp kan takke Ap for valgresultatet, er du enig i det?

– Ja, delvis. Fordi når man stempler noen andre som fæl og umoralsk slår det tilbake. Å stemple noen som umoralsk slår hardest tilbake på kritikerne. Det blir ikke noe sammenheng i budskapet når du har en trebarnsmor som smiler på TV også sier man at hun har gjort noe fælt, men det har hun jo ikke. Eksemplene preller av fordi Sylvi tar sterk avstand fra ekstreme miljøer. Andres moral må velgerne få ta stilling til.

Bakgrunn: Willoch: Frp kan takke Ap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teigen trekker frem SV sin valgkamp som bedre enn Arbeiderpartiets.

– SV var mye «bedre» i sin kritikk, hvis man kan si det. De angriper oss jo på reell politikk, og det er jo en mye mer ordentlig debatt. Trond Giske og Sylvi hadde en duell på i Dagbladets valgbod, hvor det bare ender med en oppramsing av eksempler som hun tar avstand fra, og da ender det bare opp med at Arbeiderpartiet taper diskusjonen.

Taktisk provosering?

– Du sier at dere er tjent med at Arbeiderpartiet blir provosert og kritiserer dere, hvor bevisst var det å provosere?

– Nei, det var ikke et mål, og derfor er jeg overrasket. De har vært veldig disiplinert over lang tid, og derfor var det rart at de brukte alle kanonene før valget og fyre på Sylvis retorikk. Det var feil sak å fyre på, for å si det slik, sier Teigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dere vet jo at det ender med at dere provoserer?

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Det er ikke en bevisst taktikk, men vi vet at dem vil bli provosert av det vi sier. Når du sier X, fører det til Y, men vi må jo si det fordi det er viktig for oss og føles helt naturlig. De som er enige med at det finnes reelle problemer blir uforstående til kritikken.

Han mener også at valgkampen da styrket da det i VG ble kjent at Støre ikke ville møte Listhaug til debatt.

– Jeg tror vi tjente på at Støre ikke ville møte Listhaug fordi det gir et inntrykk av at Støre er delvis arrogant. Hadde Sylvi snakket konsekvent om Gahr Støre og ikke ville møte han i debatt, så hadde det vært utidig.

– Hadde du bedt Støre møte Listhaug hvis du var hans strateg?

– Jeg hadde ikke kritisert henne så sterkt i utgangspunktet, hvis du skal snakke så konkret om et mennesket bør du møte henne i debatt.

Roser Erna

«Med statsministerens stilltiende aksept er det meislet ut en helt ny regjeringspraksis her på berget. En aksept for at et regjeringsparti gjerne kan falle sin egen regjering i ryggen», skrev Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg har måtte tåle kraftig kritikk for å ikke kritisere sine egne statsråder for kontroversielle utspill.

Teigen mener Solbergs håndtering har vært avgjørende for et godt samarbeidsklima.

– Statsminister Erna var utrolig flink, og hun vet at man må heve seg over partipolitikken noen ganger. Hun veit nøyaktig hvordan det kan være på utlendingsfeltet og hagle med beskyldninger, og at ting tas ut av sammenheng. Erna ville ikke bøyd seg fordi Ap kritiserer Sylvi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men tilbake til Rinkeby-turen. Hva var egentlig målet?

– For å være helt ærlig, var den planlagt lenge. Det som var målet var å få frem problemene man står overfor i Sverige på grunn av uansvarlig asylpolitikk, og spesielt problemer knyttet til kriminalitet og parallelle samfunn - og det er noe nordmenn ikke vil ha i Norge. Og i tillegg er det ikke til å legge skjul på at det var god timing, vi fikk Frp og innvandring frem i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Kaos da Listhaug besøkte Rinkeby

Kristne verdier

Til NRK sa Listhaug i valgkampen at «Knut Arild Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger.»

Tonen mellom Listhaug og samarbeidspartner Hareide var til tider svært opphetet.

– Nestekjærligheten er selve grunnlaget i de kristne verdiene, og det må vi politikerne løfte opp, sa Hareide på NRK, og anklaget Listhaug for å spre frykt.

Les også: Hareide: Å ta klimaendringene på alvor er et kristent verdispørsmål

Teigen mener hele diskusjonen om kristne verdier og striden med Hareide styrket Frp.

– Ja, og det tjente også oss. Mest har det ikke tjent dem, fordi de har mistet velgere. På grunn av de åpnet for Arbeiderpartiet, og at de angrep mot Høyre istedenfor mot venstresiden så tror jeg mange heller ville stemme på Høyre eller Frp for å sikre en borgerlig regjering. Når du angriper en av veldig få som har kommet med et budskap som kjernevelgerne til KrF faktisk synes er bra på kristne verdier, blir det veldig rart. Enklere å angripe en person velgerne ikke har det forholdet til, sier Teigen og begrunner:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi har jo vært på arrangementer og snakket med de kristne miljøene, mens mange i disse miljøene er av oppfatningen av at Ap har bidratt til å avkristne Norge. Hvor er kritikken mot dem?

– Var det en strategi fra dere å ta kristenvelgere fra KrF?

– Nei, ikke spesielt, men Sylvi appelerer jo til en del kristenvelgere. Kristenvelgere er mye mer enn de som stemmer på KrF. Aktive kirkegjengere i Norge er mindre enn fire prosent, men å snakke om kristne verdier og norske verdier appellerer til folk som ikke er aktive kirkegjengere, men som er opptatt verdispørsmål og de som er opptatt av tradisjoner. Det er fortsatt sånn at de fleste mener at gudstjenester skal være obligatorisk, og det handler ikke om du tror på Jesus, det handler om du vil beholde norske tradisjoner som du har selv opplevd gjennom barndommen .

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har dere noen gang tenkt på i valgkampen at dere måtte dempe dere for å bli enige etter valget?

Espen Teigen er Listhaugs høyre hånd. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Espen Teigen er Listhaugs høyre hånd. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– I valgkamp skal det være stor takhøyde, og vi tar ikke det veldig tungt at KrF utlyser jobben til Sylvi. I en valgkamp må partiene få fronte sine primærstandpunkter. Det har vært avgjørende for det borgerlige flertallet at partiene har fått fronte sin primærpolitikk. Jeg tror de profesjonelle i KrF og Venstre forstår at det er stor takhøyde, sier Teigen.

– Hvorfor er det viktig?

– Veldig flåsete og enkelt sagt tror jeg at det at Listhaug har fått provosere er en viktig grunn til at Frp har oppnådd et resultat i 2017 på høyde med 2013. Men det har vært viktig at vi har levert på viktige områder som mer politi, mer vei og lavere skatter og avgifter.

PS! Teigen stilte som førstekandidat for Frp i Nord-Trøndelag, men lyktes ikke i å komme inn på Stortinget.

Les også: Trond Giske før valget: Åpenbart at Erna ikke lenger er sjefen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug under et besøkpå Evangeliesenteret i Østfold. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug under et besøkpå Evangeliesenteret i Østfold. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix