Meny

SV-politiker må møte i retten tre dager før stortingsdebuten

Her får SV-politiker Freddy Øvstegård (t.v) og Edvard Bjørnson (t.h) opplest erklæringen om at aksjonen er ulovlig. Foto: Natur og Ungdom.
Her får SV-politiker Freddy Øvstegård (t.v) og Edvard Bjørnson (t.h) opplest erklæringen om at aksjonen er ulovlig. Foto: Natur og Ungdom.
SV-politiker Freddy Andrè Øvstegård må møte i retten for sivil ulydighet. 

Til høsten må 46 aksjonister som demonstrerte mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden, møte i Sogn og Fjordane tingrett.

En av dem er SVs Freddy Andrè Øvstegård. 22-åringen lenket seg til anleggsmaskinger og hindret arbeidet til selskapet Nordic Mining i februar. 

De fikk pålegg fra politiet om å fjerne seg, men nektet å etterkomme dette. I tillegg har han nektet å vedga boten. 

Saken er berammet 28. september. Det er tre dager før det nye Stortinget trer sammen. 22-åringen kom inn på Stortinget som utjevningsmandat fra Østfold.

– Nå påla politiet oss å gå, vi nekter, skrev Øvstegård på Twitter 9. februar og la ut dette bildet:

Lenkeaksjonene var en protest mot at selskapet fikk tillatelse til å grave etter rutil og dumpe 300 millioner tonn gruveslam i et sjødeponi i Førdefjorden

– Vi er uskyldige 

Overfor NRK, som først omtalte saken, sier Øvstegård at han mener han er uskyldig.

– Jeg mener at vi er uskyldige. Dette er miljøkriminalitet, og å sette kortsiktig profitt foran hensynet til lokalbefolkningen og miljøet. Derfor lenket vi oss fast til anleggsmaskinene, og derfor må jeg møte i retten. Det gjør jeg gjerne, sier 22-åringen, som blir Stortingets yngste representant.

I februar beskrev han situasjonen slik i et blogginnlegg:

«Solidariteten er til å ta og kjenne på, folk fra hele landet har kommet sammen med lokalbefolkningen for å kjempe for fisken, fjorden og folket. De lokale bidrar med husly, mat og deltakelse i aksjoner. Stemningen er hyggelig, men også alvorlig. Vi vet hvilke krefter vi står opp imot, og at saken handler om livene til de som bor her. Forrige uke bar politiet meg og de andre aktivistene i min gruppe vekk fra fjellet, arresterte oss og bøtela oss. Men jeg skal delta i aksjonene igjen. På tross av sanksjoner fra myndighetene er det vi som gjør det rette: fordi tillatelsen til Nordic Minings miljøovergrep ikke er legitim.» skrev SV-politikeren i et blogginnlegget.

Han sier til NRK at han mener det er uproblematisk å sitte på Stortinget med en eventuell dom for sivil ulydighet. 

– Det er forskjell på en dom mot sivil ulydighet og andre dommer. Vi har gjort en politisk og moralsk handling. Jeg regner med at det har vært flere inne med lignende dommer. Jeg ser ingen problemer med det.

Bakgrunn:  Her fjerner politiet ungdomsaksjonister med makt

SE VIDEO av hendelsen:

Gleder seg til å komme inn på Stortinget

– Det blir gøy å komme inn på stortinget, det gir mulighet til å utfordre den etablerte politikken litt. Jeg vil være en utfordrer, riste litt opp i det som til nå har bare gått sin gang, sa Freddy Andrè Øvstegård (SV) til Framtida.no tirsdag.

Les også: – Dette er reinspikka miljøkriminalitet

Se oversikten over de som er klare for Stortinget: Trykk her

Populært