Meny

SV: – Tviler på at regjeringen holder i fire år

 SVs nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 SVs nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Senterpartiet utelukker et forsøk på samarbeid med KrF i håp om å få svekke det borgerlige flertallet.

Stortingsvalget ble en opptur for Sosialistisk Venstreparti som fikk en oppslutning på seks prosent, og endte opp med elleve mandater på Stortinget i den kommende perioden. Det betyr fire mandater flere enn sist periode.

– Det er gledelig med SVs fremgang over hele landet, men det er skuffende at det ikke ble et regjeringsskifte. Det er synd og en alvorlig situasjon fordi forskjellene i Norge øker. Samt tar ikke regjeringen klimatrusselen på alvor. sier SVs nestleder Kirsti Bergstø til ABC Nyheter.

Nedgangen til Arbeiderpartiet er så stor, at selv ikke gode resultater for SV og Sp reddet den rødgrønne-drømmen om et regjeringsskifte.

Tidligere AP-politiker Thorbjørn Berntsen var skuffet over partiets svake valg.

– Dette er for dårlig for vårt vedkommende. Men jeg forstår ikke hva som er grunnen til at vi går så mye tilbake, har den tidligere miljøvernministeren uttalt til Dagens Næringsliv.

Les også:   Hareide med advarsel til Frp og Høyre: – De bestemmer selv hvor farlig de lever

– Støttehjulene har vaklet

På spørsmål om Senterpartiet ønsker å forsøke å få til et samarbeid med KrF i håp om å få svekke de borgerlige, svarer de følgende:

– Nei. Det er ikke en debatt, skriver nestleder Ola Borten Moe i en SMS til ABC Nyheter.

Kirsti Bergstø omtaler regjeringen som «veldig svak». Hun tror ikke KrF, Venstre, Høyre og Frp kommer til å fortsette samarbeidet.

– Jeg har vanskelig for å se meg for det. Regjeringen har et veldig skjørt grunnlag for flertall. KrF har et ambivalent syn på situasjonen. De ønsker Erna Solberg som statsminister, men vil ikke samarbeide med Fremskrittspartiet. Jeg tviler på at denne regjeringen holder i fire nye år, understreker hun.

Hun påpeker at situasjonen er mer krevende for regjeringen nå enn tidligere.

– Regjeringen er nå avhengig av både Venstre og KrF for å gjennomføre politikken sin. I tillegg har vi sett tidligere at støttehjulene har vaklet i samarbeidet deres, sier Bergstø.

Les også:  VG: Giske utpekes som ansvarlig for Aps valgfiasko

– Ikke et støtteparti

Regjeringen står nå foran krevende forhandlinger. KrF har åpnet for å felle Solberg-regjeringen, og utelukker en ny samarbeidsavtale. Knut Arild Hareides parti endte opp med et svakt valgresultat, men får likevel en nøkkelrolle i Stortinget.

– Vi blir ikke et støtteparti til en blåblå regjering, sa Knut Arild Hareide mandag.

Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til partilederdebatt i NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til partilederdebatt i NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF og Venstres drøm er fortsatt en sentrum-Høyre-regjering, men det er utenkelig at Erna Solberg vil utelukke Fremskrittspartiet.

– Men jeg ser at det kan være krevende å få til, uttalte Hareide tirsdag.

Og hvis Hareide ikke får det som han ønsker, er planen klar:

– Da går vi i opposisjon, sier partilederen.

Den politiske avstanden mellom støttepartiene og Frp har økt i fireårsperioden. Det har kostet for Venstre og KrF å være støttepartier, innrømmet partilederne på mandagens valgvake.

Les også:

Nytt storting kan by på nye allianser

Trygve Slagsvold Vedum tror det blir en vaklevoren regjering

Utfordringene står i kø for Erna Solberg

Venstre vil diskutere å gå inn i regjering

Populært