Meny

Venstre vil diskutere å gå inn i regjering

Trine Skei Grande (V) og pressesjef Jan-Christian Kolstø forlater Stortinget etter partilederdebatten i vandrehallen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Trine Skei Grande (V) og pressesjef Jan-Christian Kolstø forlater Stortinget etter partilederdebatten i vandrehallen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Venstre kavet seg over sperregrensen og brøt «forbannelsen». Nå holder partiet mulighetene åpne for å gå inn i regjering. 

Klokken 16 møtes sentralstyret i Venstre for å diskutere veien videre.

– Det er helt naturlig at regjeringsspørsmålet kommer på bordet i dag. Vi trenger å få oversikt over hvilke alternativer vi har, og det må vi snakke gjennom, sier Guri Melby (V) til NRK.

– Så du utelukker ikke regjeringssamarbeid med Frp?

– Nei, jeg utelukker det ikke, selv om jeg mener det er lite sannsynlig, sier Melby som selv sitter i sentralstyret og er pekt på som en aktuell lederkandidat i fremtiden. 

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

Skei Grande avviser ingenting

– Akkurat nå er vi ikke kategoriske på noen ting, sier Grande til NTB.

Hun er i skyene over valgresultatet og sier Venstre har brutt en «magisk forbannelse». Partiet har aldri vært over sperregrensen på 4 prosent i to valg på rad siden ordningen med utjevningsmandater ble innført i 1989.

Grande vil på direkte spørsmål ikke utelukke at partiet kan komme til å gå inn i regjeringen eller inngå en ny samarbeidsavtale.

– Vi gikk ikke til valg på en samarbeidsavtale, men det gjorde vi ikke for fire år siden heller. Når det gjelder regjering, er vårt førstevalg en blågrønn regjering med Høyre og KrF. Det kommer vi fortsatt til å jobbe for, sier hun.

Slaget om Listhaug

Sylvi Listhaug har i sin periode som innvandrings- og integreringsminister til tider fått Venstre-ledelsen til å rive seg i håret.

Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Nå øyner Venstre muligheten til å gjøre Fremskrittspartiet «mindre» i regjering. 

Trer partiet inn i regjering, vil naturligvis Frp få færre statsrådsposter. 

Valgforsker Johannes Bergh tror Listhaug kan bli et vanskelig spørsmål i forhandlingene.

Ifølge kilder i Frp vil partiet kjempe med nebb og klør for å beholde Listhaug i dagens stilling som innvandringsminister.

– Frp ser på Listhaug som et sine sterkeste kort, og hun hatt en sentral og viktig rolle i valgkampen. Det blir en hard kamp om Listhaugs rolle i forhandlingene, spår valgforskeren. 

Etter at Venstre-leder Trine Skei Grande i valgkampen truet med å felle den blåblå-regjeringen, noe som ga intern storm i partiet, snudde taktikken til partiet etter dårlige meningsmålinger.

«Bestevenn»-strategien, som kommentator Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv har kalt den, ble drøftet i møter i stortingsgruppen og trådte i kraft i slutten av mai, ifølge VG. 

Direktesenter: Løpende nyheter om valget

Populært