Meny

Utfordringene står i kø for Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) møter pressen tirsdag, dagen etter at hun fikk fornyet tillit fra velgerne i stortingsvalget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) møter pressen tirsdag, dagen etter at hun fikk fornyet tillit fra velgerne i stortingsvalget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det borgerlige flertallet er sårbart, og KrF og Venstre kommer til å selge seg dyrt. 

Nedgangen til Arbeiderpartiet er så stor, at selv ikke gode resultater for SV og Sp reddet den rødgrønne-drømmen om et regjeringsskifte. 

Erna Solberg fortsetter som statsminister, men det er høyst usikkert hvor trygt hun sitter.

KrF har åpnet for å felle Solberg-regjeringen, og utelukker en ny samarbeidsavtale. 

– Vi blir ikke et støtteparti til en blåblå regjering, sa Knut Arild Hareide mandag.

KrF og Venstres drøm er fortsatt en sentrum-Høyre-regjering, men det er utenkelig at Erna Solberg vil utelukke Fremskrittspartiet.

Men jeg ser at det kan være krevende å få til, uttalte Hareide tirsdag.

Den politiske avstanden mellom støttepartiene og Frp har økt i fireårsperioden. Det har kostet for Venstre og KrF å være støttepartier, innrømmet partilederne på mandagens valgvake. 

Husker du?  Abid Raja: – Frp er uspiselige

Et skjørere grunnlag

Statsminister Erna Solberg har allerede invitert de fire partiene til samtaler. 

– Vi har god tid til å ha en prosess rundt dette. Vi skal møtes, snakke og diskutere politikk, og finne samarbeidsformer mellom de fire partiene. Men vi har ikke hastverk, for vi har allerede gjort det største arbeidet: Å lage et statsbudsjett for neste år, sa Solberg til et samlet pressekorps tirsdag. 

Men alt later til at regjeringen Solberg II vil få et skjørere grunnlag enn Solberg I. Uten en avtale kan samarbeidet bli mindre forpliktende. Og mens Solberg før klarte seg med støtte fra kun ett av partiene for å beholde flertall, trenger hun nå støtte fra begge.

– Blir en utfordring at Venstre og KrF ikke er helt fornøyd

Valgforsker Johannes Bergh sier til ABC Nyheter at Solbergs parlamentariske grunnlag er kraftig svekket. 

– Jeg tror det kan få stor betydning at regjeringen har fått færre mandater på Stortinget. Det har vært et vanskelig samarbeid de siste fire årene, og særlig mellom KrF og Venstre og Fremskrittspartiet. Det nye flertallet betyr nå at Høyre og Frp er avhengig av både KrF og Venstre, forklarer Bergh overfor ABC Nyheter.

Han tror Venstre og KrF kommer til å selge seg dyrt. 

– Det blir en utfordring for Erna Solberg at Venstre og KrF ikke er helt fornøyd, og føler at de ikke har fått nok gjennomslag.

Valgforsker Johannes Bergh.
Valgforsker Johannes Bergh.

Det blir spesielt en utfordring siden Frp har gjort et godt valg, ifølge Bergh.

– Venstre og KrF er avhengig av betydelige gjennomslag for å ikke bli svekket i en ny periode, samtidig har Frp gjort et godt valg og føler de har fått beskjed fra velgerne om at dagens kurs er riktig. Fremskrittspartiet har nok ingen ønsker om å inngå altfor mange kompromisser, sier Bergh. 

KrF-leder Hareide har gitt uttrykk for at Listhaug bør ut av statsrådskontoret for å rydde vei for fortsatt samarbeid.

Bergh tror Listhaug kan bli et vanskelig spørsmål i forhandlingene. 

Ifølge kilder i Frp vil partiet kjempe med nebb og klør for å beholde Listhaug i dagens stilling som innvandringsminister. 

– Frp ser på Listhaug som et sine sterkeste kort, og hun hatt en sentral og viktig rolle i valgkampen. Det blir en hard kamp om Listhaugs rolle i forhandlingene, spår valgforskeren. 

Solberg vil ikke kommentere Listhaug

Erna Solberg avviste flere ganger under pressekonferansen tirsdag å kommentere problemene innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) representerer for KrF og Hareide utover å konstatere at «det står ikke noen naturlige skifter foran oss».

– Det viktigste for alle partier er politikk, ikke den typen personkabaler. Vi venter til vi får snakket sammen, sa Solberg til NTB.

Direktesenter:   Løpende nyheter om valget

VIDEO: Se Erna Solbergs seierstale

Les også:  Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror det blir en vaklevoren regjering

– Erna og Siv må strekke seg veldig langt

– Vi kan tydelig fastslå at det ikke bare blir fire nye år, men fire annerledes år. Styringsgrunnlaget for regjeringen vil være mye skjørere, sier Beate Nossum, som er leder for rådgivningsbyrået Footprint og tidligere politisk redaktør i Fædrelandsvennen, til NTB. 

Les også:  Ap-veteran om valgkampen: – Fryktelig stygt

– Hvis Erna og Siv har som ambisjon å sitte hele fireårsperioden, må de strekke seg veldig langt. Det er klart at KrF og Venstre vil måtte få mye igjen, sier Nossum.

Mer om valget 2017: 

Kilder til VG: Aps katastrofevalg kan utløse «blodig lederstrid»

Thorbjørn Berntsen om valgkampen: – Fryktelig stygt

Giske: – Norge har blitt mindre blått nå

7.493 flere røde stemmer enn til de blå

Trine Skei Grande (V) og pressesjef Jan-Christian Kolstø forlater Stortinget etter partilederdebatten i vandrehallen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Trine Skei Grande (V) og pressesjef Jan-Christian Kolstø forlater Stortinget etter partilederdebatten i vandrehallen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Populært