Meny

Hareide med advarsel til Frp og Høyre: – De bestemmer selv hvor farlig de lever

Se utdrag fra partilederdebatten fra Stortinget i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg fortsetter som statsminister, men KrF fremholder at de ikke vil fortsette som et støtteparti. Det svekker det parlamentariske grunnlaget til Solberg-regjeringen.

Stortinget (ABC Nyheter): – Det ser ut som det blir et tydelig ikke-sosialistisk flertall i dette valget, sa Erna Solberg på Høyres valgvake noen minutter etter midnatt.

De siste prognosene viser en Høyre-oppslutning på 25,1 prosent.

Det betyr at Kåre Willoch ikke lenger er alene etter krigen om å bli gjenvalgt som statsminister fra Høyre – nå har også Solberg klart det.

– Planen er at vi skal snakke sammen. Deretter skal alle partiene bruke tid med sine egne. Vi skal bruke tid på å snakke sammen, finne en god samarbeidsform, og legge løpet for de fire neste årene, sa Solberg under debatten i vandrehallen en time etter midnatt.

Hele partilederdebatten kan du se nederst i saken.

KrF-Hareide med advarsel

Som varslet tidligere i valgkampen, vil ikke KrF fortsette som et støtteparti til en regjering bestående av Fremskrittspartiet.

Partileder Knut Arild Hareide og kona Lisa Marie Larsen ankommer KrF sin valgvake. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det har kostet for oss å være ærlige. Vi er et sentrumsparti, og er skuffet over at vi ikke har fått fram vår politikk, det har handlet om spillet om meningsmålinger istedenfor de viktige politiske sakene, sa Hareide og advarte Solberg og Jensen:

– Vi kan ikke gi en garanti for de fire neste åra, de bestemmer selv hvor farlig de lever, sa KrF-lederen.

KrF ligger an til å få 4,2 prosent av stemmene, og har med det gjort et historisk svakt valg. Den blåblå regjeringen er imidlertid fortsatt avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å ha flertall, tyder prognosene på.

Valgforsker: – En svekket regjering

– Det er en bevegelse i rødgrønn retning, men den har ikke vært stor nok til å gi et rødgrønt flertall. Regjeringspartiene har klart seg bedre enn man kanskje trodde. De går tilbake, men tilbakegangen er ikke så stor at flertallet ryker, sier Marthinsen til NTB.

Han mener alt tyder på at Høyre og Frp blir sittende med regjeringsmakten, selv om statsminister Erna Solberg (H) nå har invitert til samtaler på borgerlig side om veien videre.

– Men regjeringen er svekket. I forrige runde var det nok at de hadde med seg enten Venstre eller KrF. Nå må de ha med seg begge, påpeker valgeksperten.

Valgets store taper

– Jeg har gjort så godt jeg kan. Jeg har ledet et parti som står samlet. Alle blir sett i kortene, og det blir også jeg, sa Støre under partilederrunden på Stortinget.

Men Støre kommer ikke til å trekke seg.

– Jeg vil stå videre, sa han.

VG-kommentator Frithjof Jacobsen har pekt på at Støre bør vurdere sin stilling.

– Dette nederlaget kan Jonas Gahr Støre neppe overleve, skriver Jacobsen.

Ap framstår som valgets store taper med 27,5 prosent av stemmene – det nest dårligste resultatet på over 90 år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei til talerstolen på arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en fullstendig svikt i Arbeiderpartiets evne til å mobilisere inn mot et valg. Lojaliteten til tidligere velgere er veldig lav, sier valgforsker Bernt Aardal til NRK.

Støre ga ingen antydninger om at han vurderer sitt verv som partileder etter det som karakteriseres som «et sensasjonelt dårlig valg» av statsviter Svein Erik Tuastad.

– Vi fikk en knekk i dette valget, men vi ligger ikke nede. Vi er stolte over den innsatsen vi har nedlagt, sa Støre.

Stemmene tikker fortsatt inn - se det endelige resultatet her

Les også: Jensen: Norge fortjener fire nye år med Frp

Følg opptellingene i fylkene her

Les også: Tårevått møte med mamma på Frps valgvake

Valgvinner Sp

Senterpartiet ser ut til å bli valgets store vinner og nær doble sin stortingsgruppe. Partiet ligger an til å få en fremgang på 5 prosentpoeng og 19 mandater.

Også SV går mot et svært godt valg. Partiet ser ut til å gå klart fram og ende på oppunder 6 prosent.

Verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne klarte å komme seg over sperregrensen. Ved 23-tiden så begge partiene ut til å få inn én representant – Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Bastholm fra MDG. Det betyr i så fall at MDG-frontfigur Rasmus Hansson ryker ut.

Les også: Støre: - Dette valget, venner, var en stor skuffelse

VIDEO: Se hele partilederdebatten fra Stortinget.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært