SV og Audun Lysbakken utropt til valgkampens vinner

SVs partileder Audun Lysbakken hjemme i Bergen under valginnspurten. «Selv om SV ikke er blant de rikeste, viser de at det er mulig å trenge gjennom lydmuren selv med små budsjetter», står det i Kampanjes begrunnelse for at partiet vant valgkampkommunikasjonen.
SVs partileder Audun Lysbakken hjemme i Bergen under valginnspurten. «Selv om SV ikke er blant de rikeste, viser de at det er mulig å trenge gjennom lydmuren selv med små budsjetter», står det i Kampanjes begrunnelse for at partiet vant valgkampkommunikasjonen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF og Ap har hatt den svakeste valgkampen, mener tidligere politiske topprådgivere. SV og Fremskrittspartiet utropes som valgkampens vinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrF er taperen i denne valgkampen. Partiet har ikke lyktes med å få fram egne saker, sier Guri Størvold i analyse- og rådgivningsselskapet Zynk til NTB.

Den tidligere Sp-rådgiveren mener KrF har drevet dobbeltkommunikasjon ved å avvise et samarbeid med Frp, samtidig som partiet støtter en regjering der Frp inngår.

– Knut Arild Hareide har lenge hatt en tøff jobb i spagaten mellom dem som ønsker fortsatt borgerlig samarbeid og dem som heller ønsker tettere samarbeid med Ap og Sp, sier hun.

Vanskelig jobb

Tidligere Ap-rådgiver Sindre Beyer i Try er enig i at KrF har levert en svak valgkamp, i likhet med Venstre. I tillegg peker han på eget parti.

– Selv om noe av nedgangen kan ha blitt hentet inn de siste dagene, vil Ap sikkert selv oppsummere valgkampen med å slå fast at det ikke gikk som det skulle. Det er vanskelig å finne én enkelt årsak til hvorfor, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roger Sandum, som i mange år var rådgiver for SV-leder Kristin Halvorsen, er enig i at Ap kom skjevt ut. Han mener partiet ikke traff med virkelighetsbeskrivelsen sin og framsto som uklare. At Støre har levert gode debatter gjør likevel at han ender med å peke på KrF som valgkampens taper.

– KrF har vært høyst uklare på spørsmål om regjeringskonstellasjon og har slitt med sin del av ansvaret for at Frp er i regjering. Hareide har framstått som usikker i debattene og har ikke klart å ta eierskap til viktige verdisaker, sier Sandum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Opp av av asken for SV

– Lite synlige

Også tidligere Frp-rådgiver André Kolve mener Venstre og KrF har gjort en svak valgkamp.

– Partilederne har vært lite synlige, og når de har vært i mediene har det i stor grad oppstått en debatt i etterkant knyttet til forvirring og uklarhet rundt budskap og standpunkt, sier Kolve, som nå er seniorrådgiver i Gambit Hill Knowlton Strategies.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land var rådgiver da Knut Arild Hareide var miljøvernminister. Hun mener KrF og Ap ikke har klart å utnytte velgernes interesse for verdier og ideologi.

– Norske og kristne verdier er blitt et tema i valgkampen, men KrF har ikke maktet å svare på dette. Heller ikke Ap har klart å løfte den ideologiske samtalen, sier hun.

Aktuelt: – Deilig at det kan gå ut over Frp i Oslo

SV på topp

Tidligere søndag ble Audun Lysbakken og SV utropt til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury.

– Partiet har tatt klærne til Arbeiderpartiet og fylt det store rommet som åpnet seg på venstresiden da Ap flørtet med KrF, heter det i jurybegrunnelsen.

Også blant eksrådgiverne NTB har snakket med, trekkes SV fram som valgvinner. Soleklart, ifølge Størvold.

– SV har gått fra å være nærmest avskrevet som parti til å stå fram som et tydelig politisk alternativ med en partileder i storform, sier den tidligere Sp-toppen, som mener SV har reist seg som en fugl føniks fra asken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådgiverne peker også på at Senterpartiet ligger an til å gjøre et godt valg, men viser til at framgangen i hovedsak kom før sommeren og at medvinden nå synes å ha avtatt noe.

Åshild Mathisen i Vårt Land mener Frp, Rødt og MDG har utmerket seg positivt i tillegg til SV. Beyer og Kolve peker også på Fremskrittspartiet.

– Uavhengig av hva man måtte mene om ordbruk og retorikk, har Frp klart kunststykket å få alle andre partier til å snakke om ett av sine fremste saksområder, sier Kolve.