Solberg: Ingen grunn til å si at nordmenn er blitt kaldere

Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til statsministerduell i Dagbladets valgbod onsdag formiddag.
Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til statsministerduell i Dagbladets valgbod onsdag formiddag. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer aldri til å stemple Norge som et kaldt samfunn, sier statsminister Erna Solberg (H), som mener advarslene fra Ap om en hardere tone er feilslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med fem dager igjen til valget møttes de to statsministerkandidatene til duell i Dagbladets valgbod – en seanse som bar preg av at de to politikerne har møtt hverandre i debatt hyppig den siste tiden.

Nok en gang sto verdispørsmål sentralt. Støre trakk fram at minoritetsmiljøer er urolig over et kaldere Norge, og at statsministeren lar splittende utspill fra Frp-statsråder passere.

– Gang på gang viser du at du ikke ser hva som skjer i samfunnet, sa Støre, og la til at Høyre er det eneste konservative parti i Europa som har tatt et høyrepopulistisk parti inn i regjering.

– Det skal vi ikke ha i fire år til, erklærte han.

Solberg sa seg umiddelbart uenig i at Frp er et høyrepopulistisk parti, og kontret med at Arbeiderpartiet legger mye energi i å sverte partiet. Hun tok også avstand fra Støres virkelighetsbeskrivelse om at grenser er flyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er ganske sterkt å si fordi det impliserer at det norske folk har blitt kaldere, og det er det ikke noe grunnlag for å si, svarte hun.

Aktuelt: Valgforsker om Ap-svikt: – Det som skjer, er på mange måter det verste som kan skje

– Stygt gjort

De to partilederne endte i stor grad opp med å snakke forbi hverandre i verdisyn-debatten. Mens Støre ville snakke om hvordan minoritetsmiljøene opplever tonen i innvandrings- og integreringspolitikken, tok Solberg opp valgfrihet i behandling for rus- og psykiatripasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre bemerket at Solberg unngår temaet.

– Når disse menneskene sier at det har forandre Norge, begynner du å snakke om noe helt annet. Du ser det ikke, sa han.

Formuesskatten, oljepengebruk og eldreomsorg og sykehjemsplasser var andre temaer. Støre understreket at Arbeiderpartiet har vært ærlige om sine planer i skattepolitikken, mens det ikke kommer svar fra Solberg om hvor mye hun vil kutte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det fem dager igjen til valget. Det er ingen svar fra henne, og jeg tror ikke de kommer heller, sa han.

Aktuelt: Elvestuen (V): – Bare en borgerlig regjering vil oppfylle Norges klimamål

– Et frampek

Resultatene fra skolevalget ga framgang for Arbeiderpartiet, noe Støre ser som en kjempeinspirasjon på innspurten av valgkampen. Ap var større enn Høyre og Frp til sammen.

– Jeg tror dette er et frampek som sier noe om valget på mandag, og som kan overraske noen hver, sa Støre.

Solberg viste til at mye har handlet om fraværsreglene i skoledebattene.

– Vi går lite grann tilbake sammenlignet med skolevalget for to år siden, og det var et fantastisk valg for oss. Unge Høyre har stått veldig på for å forsvare fraværsreglene, som nok scorer litt høyere hos foreldrene enn hos elevene, sa Solberg.

Analyse: Vippefylker kan avgjøre valget

Usikker på hva du skal stemme? Ta ABC Nyheters quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?