Meny

Kina med skarp protest til Nord-Korea

Kinas president Xi Jinping er sterkt kritisk til Nord-Korea. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har overlevert en offisiell protest til Nord-Korea etter at landet i helgen prøvesprengte det de hevder var en hydrogenbombe.

Ledelsen i Beijing betegner protesten som krass og opplyser at den ble overlevert den nordkoreanske ambassaden mandag.

– Kina motsetter seg at Nord-Korea utvikler kjernefysiske raketter, og vi er tilhengere av en atomvåpenfri halvøy. Dette er velkjent, også for Nord-Korea, sier en talsmann for kinesisk UD, Geng Shuang.

Les også: Sør-Korea hevder Nord-Korea forbereder ny rakettest

Kraftfull utfordring fra selvsikkert Nord-Korea

Nord-Koreas bombe var på rundt 50 kilotonn

Nord-Koreas kjernefysiske sprengladning var trolig på rundt 50 kilotonn og var dermed rundt tre ganger sterkere enn atombomben USA slapp over Hiroshima i 1945.

Det norske seismiske observatoriet NORSAR anslo i helgen sprengladningen til å ha en styrke som tilsvarte 120 kilotonn TNT, noe som tilsvarer et jordskjelv med styrke 5,8.

Forsvarsdepartementet i Sør-Korea mener sprengladningen var langt svakere og på rundt 50 kilotonn, noe de orienterte nasjonalforsamlingen i Seoul om mandag.

Sprengkraften i det Nord-Korea hevder var en hydrogenbombe, var likevel rundt fem ganger sterkere enn ladningen landet prøvesprengte i september i fjor. Den var også drøyt tre ganger sterkere enn atombomben USA slapp over den japanske byen Hiroshima i 1945.

De to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 var på henholdsvis 15 og 20 kilotonn TNT.

Les også: Trump: – Nord-Korea er en kjeltringnasjon

Ingen stråling etter nordkoreansk atomtest

Japan og Kina har ikke målt radioaktiv stråling etter Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning i helgen.

Talsmann for den japanske regjeringen, Yoshihide Suga sa mandag at det ennå ikke er registrert stråling verken ved målestasjoner på land eller i luftprøver tatt av fly.

Kinas miljøverndepartement sier også at strålingsnivået langs grensa til Nord-Korea er normalt.

Det har vært frykt for lekkasjer av radioaktiv stråling etter at målestasjoner i Kina registrerte et nytt jordskjelv litt etter sprengningen av det som Nord-Korea hevder var en hydrogenbombe.

Eksperter sier at et slikt skjelv kunne skyldes at veggene i tunnelen der prøvesprengningen fant sted, kollapset som følge av eksplosjonen.

Les også: Mener atombombe skal avskrekke: – Viser Kim Jong-Uns selvsikkerhet

Sør-Korea og USA styrker rakettforsvaret

Sør-Korea og USA skal styrke rakettforsvaret mot Nord-Korea som svar på Nord-Koreas siste prøvesprengning, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement.

Kina har reagert sterkt på THAAD-systemet mot innkommende raketter som allerede er installert i Sør-Korea, men det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier at ytterligere fire utskytingsramper i systemet skal utplasseres.

De blir utplassert midlertidig etter konsultasjoner mellom Sør-Korea og USA for å styrke forsvaret mot raketter fra Nord-Korea, heter det.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) besto opprinnelig av seks utskytningsramper og ble utplassert tidligere i år.

Les også: – Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

Hevder Nord-Korea forbereder ny rakettest

Sør-Korea tror Nord-Korea forbereder en ny prøveskyting av det som kan være en interkontinental rakett.

Ifølge forsvarsdepartementet i Seoul tyder tegn på at Nord-Korea siden søndag har gjort forberedelser til prøveskyting av nok en ballistisk rakett.

Det opplyses ikke hvilke tegn det er snakk om eller når eller hvor en slik eventuell test vil finne sted.

Nord-Korea prøvesprengte søndag det landet hevder var en hydrogenbombe, som ifølge Sør-Korea hadde en sprengkraft på rundt 50 kilotonn TNT. Det er drøyt tre ganger kraftigere enn bomben USA slapp over Hiroshima i 1945.

Landet har den siste tiden også prøveskutt en rekke raketter, senest 29. august da de sendte en mellomdistanserakett over japansk territorium og ut over Stillehavet.

I juli prøveskjøt landet to raketter som fløy rundt 1.000 kilometer og landet i Japan-havet.

Fakta om Nord-Korea

* Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung og siden av hans arvinger med støtte fra den militære eliten.

* Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.

* Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

* Nord-Korea, som har 24 millioner innbyggere, ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.

* Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.

* Landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Deres viktigste handelspartner er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme. (NTB)

Populært