Nord-Koreas bombe var på rundt 50 kilotonn

Sør-Korea anslår at bomben Nord-Korea prøvesprengte i helgen var på rundt 50 kilotonn. Foto: AP / NTB scanpix
Sør-Korea anslår at bomben Nord-Korea prøvesprengte i helgen var på rundt 50 kilotonn. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas kjernefysiske sprengladning var trolig på rundt 50 kilotonn og var dermed rundt tre ganger sterkere enn atombomben USA slapp over Hiroshima i 1945.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske seismiske observatoriet NORSAR anslo i helgen sprengladningen til å ha en styrke som tilsvarte 120 kilotonn TNT, noe som tilsvarer et jordskjelv med styrke 5,8.

Forsvarsdepartementet i Sør-Korea mener sprengladningen var langt svakere og på rundt 50 kilotonn, noe de orienterte nasjonalforsamlingen i Seoul om mandag.

Sprengkraften i det Nord-Korea hevder var en hydrogenbombe, var likevel rundt fem ganger sterkere enn ladningen landet prøvesprengte i september i fjor. Den var også drøyt tre ganger sterkere enn atombomben USA slapp over den japanske byen Hiroshima i 1945.

De to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 var på henholdsvis 15 og 20 kilotonn TNT.

Les også: Kina med skarp protest til Nord-Korea

Sør-Korea og USA styrker rakettforsvaret

Forsker: Nord-Korea mestrer mer avanserte kjernevåpen

Forsvarsforsker Halvor Kippe mener at selv om Nord-Korea mestrer å lage avanserte kjernevåpen, betyr det ikke at de klarer å lage lette nok hydrogenbomber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag detonerte Nord-Korea en svært kraftig kjernefysisk sprengladning. Regimet i landet hevder det var en hydrogenbombe som ble testet. Kippe, som er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), mener det er sannsynlig at det dreier seg om et slikt våpen.

– Ja, den foreløpig rapporterte skjelvstyrken er konsistent med en sprengkraft typisk forbundet med hydrogenbomber, eller termonukleære våpen som de kalles, skriver Kippe i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener søndagens prøvesprenging viser at nordkoreanerne mestrer mekanismene som inngår i de langt mer avanserte kjernevåpnene enn de som henter sin sprengkraft fra uran og plutoniumskjerner.

– Det viser derimot ikke at de klarer å lage termonukleære ladninger som er små og lette nok til å leveres med missiler. Det vil vi ikke få svar på ut fra jordskjelvmålinger, bemerker Kippe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mattis: USA vil møte trusler fra Nord-Korea med «massiv militær respons»

Trump: – Nord-Korea er en kjeltringnasjon

– Ikke nok uran og plutonium

– Hvor langt unna er Nord-Korea å lage en liten nok bombe til at den kan skytes ut med en rakett?

– De fleste andre kjernevåpenstater har lyktes i å gjøre sine våpen kompakte nok til å leveres med missiler etter bare noen få prøver. Nord-Korea har ikke våpenanvendelig uran og plutonium nok til å utføre talløse tester, så trolig har alle prøvene vært av relativt kompakte kjernefysiske ladninger, sier han.

Men FFI-forskeren legger til at det er vanskelig å si sikkert hvor langt nordkoreanerne har kommet på dette punktet.

– Selv om de selv har vist fram det de sier er en modell av ladningen de testet i januar 2016, sier han.

Les også: – Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig jordskjelv

Den nordkoreanske kunngjøringen søndag kom kort tid etter at det ble meldt om et jordskjelv ved Nord-Koreas testområde for kjernefysiske våpen.

Kraften av jordskjelvet ble målt til en styrkegrad på mellom 5,7 og 6,3 av amerikanske og sørkoreanske geologer. Ifølge norske NORSAR tilsvarte eksplosjonen et skjelv på styrke 5,8.

Atomprøvesprengingen tilsvarer 120 kilotonn TNT og er den største som er registrert i landet så langt, opplyser det norske seismiske observatoriet. De to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945, var på henholdsvis 15 og 20 kilotonn TNT.

Testen fant sted klokken 5.30 søndag morgen norsk tid.

Les også: – Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon