Stoltenberg fordømmer prøvesprengning- Solberg frykter ikke atomkrig

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier NATO er bekymret for den destabiliserende oppførselen fra Pyongyang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier NATO er bekymret for den destabiliserende oppførselen fra Pyongyang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fordømmer på det sterkeste at Nord-Korea har gjennomført en sjette atomprøvesprengning, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er nok et alvorlig brudd på en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, sier Stoltenberg i en uttalelse søndag.

NATO er bekymret for Pyongyangs destabiliserende oppførsel, som er med på å true sikkerheten både regionalt og internasjonalt.

NATO ber regimet om å umiddelbart avslutte atomvåpentestene og rakettoppskytingsprogrammet og i stedet gjenoppta dialogen med det internasjonale samfunnet, for å finne en løsning på konflikten.

– Jeg ber Nord-Korea om å respektere sine internasjonale forpliktelser, og til å slutte med alle trusler og handlinger som bidrar til spenning og usikkerhet, uttaler Stoltenberg.

Bakgrunn: Nord-Korea har sprengt hydrogenbombe

– Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

Det internasjonale samfunnet krever handling etter Nord-Koreas kjernefysiske test

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg ikke redd for atomkrig

Statsminister Erna Solberg frykter et rustningskappløp i Asia, men er ikke redd for atomkrig.

– Vi er i en situasjon nå hvor spenningen i Asia er høy. Det er skremmende. Vi må ha et solid internasjonalt press mot Nord-Korea som fungerer, sier Erna Solberg (H) i en kommentar til NTB etter den Nordkoreanske atomprøvesprengningen søndag.

– Det er en fare for et opprustningskappløp i denne delen av verden nå, sier Solberg.

Men hun støtter ikke et forbud mot atomvåpen.

– Som NATO-medlem har vi vært enige i en strategi hvor atomvåpen er noe NATO kommer til å ha. Vi kan ikke både være medlem av NATO og samtidig ha et forbud mot atomvåpen når det er en del av vår forsvarsstrategi, sier Solberg til NTB.

– Frykter du at dette i verste fall kan føre til en atomkrig?

– Jeg frykter i alle fall betydelig økt opprusting. Jeg ser ikke for meg noen atomkrig. Dette brukes jo som et pressmiddel, sier statsministeren.

VIDEO: Slik fungerer en hydrogenbombe.