– Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull, sier utenriksminister Børge Brende. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull, sier utenriksminister Børge Brende. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at handlingene til Nord-Korea er helt uakseptable, og at verdenssamfunnet nå må reagere på atomprøvesprengningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende sier til NRK at han mener verdenssamfunnet må reagere sterkt på at Nord-Korea nå har testet en hydrogenbombe.

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull.

I en offisiell uttalelse søndag formiddag sier utenriksministeren at Norge «fordømmer på det sterkeste den kjernefysiske prøvesprengningen som ble gjennomført av Nord-Korea i dag».

Bakgrunn: Nord-Korea har sprengt hydrogenbombe

– Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

Det internasjonale samfunnet krever handling etter Nord-Koreas kjernefysiske test

Provokasjon

– Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig må vi erkjenne at denne konflikten ikke har noen enkle militære løsninger, men må søkes løst politisk og diplomatisk, sier utenriksminister Børge Brende, som mener FN sikkerhetstråd nå må innkalles til et hastemøte.

– Man må også legge en strategi for hvordan Kim Jong UN og Nord-Korea kan legge til side og avvikle dette atomprogrammet gjennom en politisk og diplomatisk prosess, sier utenriksminister Brende.

Les også: – Opplært i sabotasje, bortføring og terror

Hittil kraftigste

Bomben søndag er landets sjette atomprøvesprengning og den hittil kraftigste.

Ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR er det målt seismiske bevegelser i området der de tidligere atomsprengningene har funnet sted på en styrke på 5,8 på Richters skala.

Dette indikerer en sprengkraft på cirka 120 kilotonn TNT. Til sammenligning var den forrige prøvesprengningen i september 2016 på 20 kilotonn TNT, mens Hiroshima-bomben i 1945 var på 15 kilotonn.

VIDEO: Slik fungerer en hydrogenbombe.