Gro refser Erna for Listhaugs Sverige-besøk

FORSTÅR SVENSKENE: - At svenskene reagerer er ikke rart, sier Aps partiveteran Gro Harlem Brundtland, som ikke er nådig overfor statsminister Erna Solberg (H).
FORSTÅR SVENSKENE: - At svenskene reagerer er ikke rart, sier Aps partiveteran Gro Harlem Brundtland, som ikke er nådig overfor statsminister Erna Solberg (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere Ap-statsministeren er ikke nådig overfor sin etterfølger fra Høyre: – Jeg er forbauset over at hun sitter stille i båten mens alt dette skjer rundt henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Gro Harlem Brundtland til Adresseavisen.

«Landsmoderen» reagerer kraftig på at Erna Solberg (H) lot innvandrings- og integreringsministeren fra Fremskrittspartiet dra til den svenske hovedstaden for å drive det hun mener er valgkamp.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, i hvert fall ikke da jeg var statsminister. Man reiser ikke til et naboland, for å skyte mål fra nabolandet. Det går ikke an. Jeg synes dette er helt merkelig, sier Gro Harlem Brundtland til Adresseavisen.

Det var tirsdag Sylvi Listhaug sammen med et kobbel av norske medier dro til Stockholm for å «studere svenske tilstander» i forstaden Rinkeby.

Svenske minister haste-avlyste

Listhaug skulle egentlig møtt den svenske migrasjonsministeren Heléne Fritzon - men hun avlyste møtet mens Listhaug & Co. satt på flyet. Ifølge svenske Aftonbladet fordi noen i tilknytning til den norske regjeringen skal ha advart de mot besøket. Dette blir imidlertid kategorisk avvist av norsk UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under besøket krevde byrådsleder Karin Wanngård i Stockholm en unnskyldning av den norske statsråden.

– Den norske innvandringsministeren Sylvi Listhaug valgte å bruke vår gjestfrihet til å komme med populistiske og usanne poenger i den norske valgkampen, sa byrådslederen fra Socialdemokraterna i en pressemelding.

– Det gjør at jeg føler meg sviktet og sint, og jeg synes Sylvi Listhaug skylder innbyggerne i Stockholm en unnskyldning, fortsatte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere statsminstre fordømmer

Brundtlands kritikk føyer seg inn i rekken av statsministre som går knallhardt ut mot Listhaugs «studietur».

Både tidligere statsminister Carl Bildt fra Høyres søsterparti Moderaterna, og den sittende statsministeren i Sverige, Stefan Löfven, har i tydelige ordelag fordømt Sylvi Listhaugs Rinkeby-visitt.

De har refset den norske statsråden for svartmaling, å fortegne bildet av de aktuelle bydelene og for at Sverige-besøket var rent valgkampstunt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant de mange norske politikerne som har gitt både Erna Solberg og Sylvi Listhaug på pukkelen for besøket over Kjølen.

Reiste for å skremme

– Sylvi Listhaug reiste ikke til Rinkeby for å lære, hun reiste for å skremme. Det er nedrig politikk, Erna Solberg, freste Støre i statsministerduellen på NRK samme kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet

Norges innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug snakker med journalister etter et besøk på medborgerkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norges innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug snakker med journalister etter et besøk på medborgerkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Listhaug har reist for å se på situasjonen i Sverige, og det er leit at besøket med den svenske ministeren ble avlyst. Jeg er forbauset over at Støre anklager oss for å besøke Sverige, når Arbeiderpartiet har gjort det samme selv, repliserte Solberg.

Gro Harlem Brundtland er i Trondheim for å drive valgkamp for Ap. Det var på et arrangement i Dokkhuset hun fremmet sin ramsalte kritikk.

– Jeg er forbauset over at hun ikke markerer at en regjering tross alt har en profil. Den profilen hun har bidratt med der borte, er ikke bra, sa Brundtland der, men avviste å svare på hva Solberg burde ha gjort.

Sylvi Listhaug har kategorisk avvist all kritikk.

– Jeg har bare brukt svensk politis egne ord, om at det er parallelle samfunn, at folk er redd for kriminalitet og for å vitne i rettssaker. Dette er utsagn som kommer fra svensk politi, er henne kommentar.

Les mer:

Norske tilstander i Rinkeby

Sveriges statsminister sier det var klokt å ikke møte Listhaug