Valg2017Erna-innspurt for å hindre katastrofevalg på Vestlandet

Statsminister Erna Solberg starter sin tre dager lange valgkampturné mandag morgen med å fly til Trondheim. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg starter sin tre dager lange valgkampturné mandag morgen med å fly til Trondheim. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) setter alle kluter til for å vinne tilbake velgere. Lørdag legger hun ut på en ny turné med valgløfter i bagasjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg setter lørdag kurs mot Trøndelag og Møre og Romsdal. I løpet av den tre dager lange turneen får ytterligere tre fylker – Rogaland, Hordaland og Vest-Agder – besøk.

Lørdag skal statsministeren blant annet møte Venstre-leder Trine Skei Grande i Stjørdal og holde valgappell i Trondheim.

Les også: Erna og Siv får strykkarakter: – Har satt likestillingen i revers på flere områder...

Nedgang på Vestlandet

Målingene den siste tiden gir statsministeren grunn til uro. På en måling fra InFact for VG fredag går Høyre mot et katastrofevalg på Vestlandet. I tre av fire fylker kan partiet miste stortingsrepresentanter.

I Møre og Romsdal får partiet en tilbakegang på 5,9 prosentpoeng ifølge InFact-målingen. I Hordaland, Solbergs hjemfylke, er tilbakegangen 7,9 prosentpoeng i forhold til valget i 2013, og i Rogaland er den på hele 8,9 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid har det vært store sprik i fylkesmålingene den siste tiden, og InFact skiller seg fra øvrige meningsmålingsinstitutter ved at de vekter mot kommunevalget for to år siden i stedet for siste stortingsvalg.

På en måling som Respons Analyse har gjort for Bergens Tidende fredag, er Høyre størst av partiene i Hordaland med 30,1 prosent. Også i Rogaland har Høyre gjort et byks framover til 31 prosent, ifølge denne målingen.

Les også: Klimaregnskap: «Olje-Erna» vil bruke 2050 år på å nå nullutslippsamfunnet

Kan snu

De rødgrønne har lenge ligget an til en knepen seier i stortingsvalget, trass i Arbeiderpartiets dramatiske fall på målingene. Men dette kan fortsatt snu. Ifølge en måling i Dagbladet lørdag har sjansen for at de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF får flertall, økt fra 11 til 17 prosent den siste uka.

Aktuelt:

Regjeringen vil forby halvautomatiske våpen med stor ildkraft