Andregangsvelgerne dårligst til å stemme

Valgdeltakelsen er lavest blant dem som kan stemme for andre gang. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Valgdeltakelsen er lavest blant dem som kan stemme for andre gang. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For fire år siden stemte færre enn to tredeler av dem som var gamle nok til å delta i sitt andre valg. De unge mennene er aller verst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens tenåringene, de aller yngste velgeren, deltar i omtrent like stor grad som resten av befolkningen, er frafallet stort når de kan avlegge stemme for andre gang, melder NRK.

– Andregangsvelgeren er 22–25 år gamle og er faktisk den aldersgruppen med den laveste, sier forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Ved stortingsvalget i 2013 var deltakelsen i denne gruppen bare 63,5 prosent. Bergh tor livssituasjonen i tjueårene spiller en viktig rolle.

– De er gjerne ferdig med videregående skole, mange har flyttet hjemmefra og er i en overgangsfase i livet. Det å stemme og være politisk aktiv er nok ikke det første man er opptatt av.

Deltakelsen har økt noe i den aktuelle gruppen, og unge kvinner stemmer i større grad enn unge menn.

– Den forskjellen blir større for hvert valg. Etter hvert som tiden går, utgjør kvinner en mye større andel av dem som stemmer, sier Bergh.