Svenska Dagbladet: USA advarer Sverige mot å slutte seg til atomvåpenforbud

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix

USAs forsvarsminister har sendt et brev der han advarer om konsekvenser hvis Sverige slutter seg til FNs atomvåpenforbud, ifølge Svenska Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det hemmeligstemplede brevet til Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist advarer USAs forsvarsminister Jim Mattis om at svensk-amerikansk samarbeid vanskeliggjøres om regjeringen undertegner konvensjonen, skriver Svenska Dagbladet.

Avtalen som ble fremforhandlet i juli, omfatter forbud mot bruk, produksjon, testing, lagring og finansiering av atomvåpen. Sverige var ett av 122 land som stemte for det endelige forslaget. Konvensjonen åpnes for undertegning i New York 20. september.

Brevet ble mottatt av det svenske forsvarsdepartementet sent tirsdag. Ifølge opplysninger avisen har fått heter det i brevet at en svensk tilslutning til avtalen vil påvirke forsvarssamarbeidet med USA i fredstid og mulighetene til militær støtte fra USA til Sverige i en krisesituasjon.

Verken atomvåpenstatene eller brorparten av NATOs medlemsland deltok under forhandlingene. Norge var blant landene som stemte mot å forhandle fram en avtale i desember.

Les også:

– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

– En eskalering fra Kim Jong-un

FNs sikkerhetsråd fordømmer på nytt Nord-Korea

– Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill

Personvernpolicy