Sveriges statsminister sier det var klokt å ikke møte Listhaug

Sveriges statsminister Stefan Löfven mener det var riktig av Fritzon å ikke møte Listhaug. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix
Sveriges statsminister Stefan Löfven mener det var riktig av Fritzon å ikke møte Listhaug. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sveriges statsminister Stefan Löfven advarer Sylvi Listhaug mot å blande seg i svensk innvandringspolitikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag avlyste den svenske migrasjonsministeren Heléne Fritzon et planlagt møte med Frp-statsråden Sylvi Listhaug i Stockholm. Det mener Löfven var klokt.

– Ja, det var rett beslutning ettersom statsråden opplevde at hun kunne bli en del av den norske valgkampen, og hun ville ikke. Hun sier at hun kan ta imot statsråden etter valgkampen i Norge, sier Löfven til VG.

Listhaug gjennomførte et omstridt besøk i den innvandrertette bydelen Rinkeby i Stockholm og fikk skarp kritikk av svenske myndigheter for å svartmale situasjonen.

Hun har tidligere omtalt tilstandene i svenske innvandringsbydeler og sagt at den er et resultat av en naiv og snillistisk politikk.

Les også: Siv Jensen: Veldig stolt av Sylvi Listhaug

Carl Bildt mener Sylvi Listhaug tar feil

Listhaug avfeier kritikken

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Foto: NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Foto: NTB scanpix

Innvandringsminister Sylvi Listhaug avviser at hun svartmaler situasjonen i svenske bydeler med mange innvandrere, slik flere politikere har gitt uttrykk for.

– Jeg har bare brukt svensk politis egne ord, om at det er parallelle samfunn, at folk er redd for kriminalitet og for å vitne i rettssaker. Dette er utsagn som kommer fra svensk politi, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Les også: UD «helt uforstående» til påstått kontakt med Sveriges regjering før Listhaug-besøket

Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

Beskyldes for svartmaling

Både tidligere statsminister Carl Bildt og den sittende statsministeren i Sverige, Stefan Löfven, har i tydelige ordelag fordømt Sylvi Listhaugs besøk i Rinkeby tirsdag. De refser den norske statsråden for svartmaling, å fortegne bildet av de aktuelle bydelene og for at Sverige-besøket var rent valgkampstunt.

Under et besøk på Mortensrud i Søndre Nordstrand bydel onsdag, avviste Listhaug at hun driver med svartmaling og at hun hadde gjort for dårlig research før hun dro til Rinkeby og snakket om et 60-talls såkalte «no go»-soner. Hun har måttet presisere at hun siktet til drøyt 20 områder som har særskilte utfordringer.

– Det er blitt brukt ulike benevnelser på dette. Jeg skjønner at man gjerne vil diskutere ord, men det er realitetene i dette som er viktig å diskutere, sier statsråden.

Les også: Listhaug til Sverige for å lære

Listhaugs «svenske tilstander» populært på ytterste høyrefløy