Valg2017

Tajik om politijobber: – Frp-garantien en gedigen bløff

<p>BLØFF:–  Vi kan konkludere med at garantien til Fremskrittspartiet var en gedigen bløff, sier justiskomiteens leder Hadja Tajik (Ap). Til høyre justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).</p>
BLØFF:–  Vi kan konkludere med at garantien til Fremskrittspartiet var en gedigen bløff, sier justiskomiteens leder Hadja Tajik (Ap). Til høyre justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Jobbgaranti fra Fremskrittspartiet til tross: Kun seks av ti politiutdannede fra 2016-kullet har fått fast jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de 623 fra 2016-kullet som har fått jobb, har nå 244 fast jobb, mens 379 har midlertidige stillinger, viser tall fra Politidirektoratet. Det utgjør 60 prosent.

Det er en klar økning sammenlignet med 2015-kullet. Der hadde vel halvparten fått jobb ett år etter at de gikk ut av Politihøgskolen.

− Siv Jensen garanterte politistudentene jobb før valget i 2013. Nå har Fremskrittspartiet vært i regjering i fire år uten at det har blitt noe av. Vi kan konkludere med at garantien til Fremskrittspartiet var en gedigen bløff, sier justiskomiteens leder Hadja Tajik (Ap) til Politiforum.

ABC Nyheter har i en rekke saker siden 2014 skrevet om hvordan kullene fra Politihøgskolen er utdannet til ledighet.

Tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) refset flere ganger Politidirektoratet (POD) for dette. Lovnad om bot og bedring til tross, er altså garantien ikke innfridd. I stedet har POD est ut.

Bakgrunn: Regjeringen ga ferske politifolk jobbgaranti

Over 400 ferske politifolk uten jobb

136 politistudenter utdannet til ledighet

Over 100 ferske politifolk uten jobb

Seks fra 2017-kullet i fast jobb

For 2017-kullet hadde nærmere 45 prosent jobb i sommer, hovedsakelig vikariater eller midlertidige stillinger. Bare seks av dem har fått fast jobb.

Under Arendalsuka lovet justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) de uteksaminerte fra årets avgangskull jobb innen utgangen av året, ifølge Politiforum.

Hadia Tajik har en rekke ganger kritisert både Anundsens og etterfølger Amundsens jobbgaranti. Sistnevte lovet 2016-kullet jobb innen 1. juni i år.

Arbeiderpartiets nestleder viser overfor Politiforum til at politidistriktene har fått nær en halv milliard i redusert handlingsrom under Solberg-regjeringen, og hevder justisministeren har stått passivt og sett på at Politidirektoratet har fått vokse.

Les også: Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

– Politikraft i distriktene

– Ressursene må ut i politidistriktene. Derfor foreslo Arbeiderpartiet mer til politidistriktene i sitt alternative budsjett for 2017 enn det regjeringen bevilget. Det vil gi økt politikraft og gjøre det lettere å ansette flere i distriktene, sier Tajik.

Justisminister Per-Willy Amundsen viser til at politietaten nå er midt i en stor omstilling der de fleste skal inn i en ny organisasjon med nye oppgaver og møtested. Han sier det er vanskelig samtidig å ansette nyutdannede i faste stillinger. Før kabalen er lagt, mener han det heller ikke alltid er hensiktsmessig.

Men Amundsen fortsetter å gi løfter:

– Flere kommer i fast jobb når etaten er ferdig med de store personalløpene. Det utdannes nok politi til at vi når målet med to politiansatte per 1.000 innbygger i 2019, ett år før planen, sier Per-Willy Amundsen til Politiforum.

Les også: Tar 100 millioner fra politidistriktene for å ansette flere byråkrater

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden